Zdravlje

Zdravlje

Laserski pokazivači mogu oštetiti dječji vid

Da naizgled bezazlena dječja igra može završiti tragično, dokazuje primjer 15-godišnjeg Švicarca.

On je koristeći ogledalo i laserski pokazivač kupljen putem interneta pokušao prijateljima prezentirati vlastiti laserski show. No, dječak je nehotice usmjerio zrake u vlastite oči, što je stvorilo trajno oštećenje vida.

k“Moćni laserski
proizvodi su vrlo opasni, iako tako ne izgleda na prvi pogled. Do problema dolazi zbog neispravnih informacija na etiketi pojedinih laserskih pokazivača. Nije uvijek lako znati imate li pokazivač koji bi mogao stvoriti ozbiljnu štetu. Potencijalno opasan laser možete otkriti pomoću običnog papira – ako ga zraka ožari, imate posla s opasnim uređajem!”, izjavio je švicarski oftalmolog dr. Martin Schmid.

A upravo je s iznimno opasnim laserom igrao i 15-godišnji Švicarac. ako je odmah primijetio zamućenje vida, bojao se reći roditeljima. Na to se ipak odvažio nakon puna dva tjedna – no, prekasno. Vid u lijevom oku je bio toliko oštećen da tinejdžer, s udaljenosti od jednog metra nije mogao prebrojati liječnikove prste. Vizualna oštrina desnog oka nakon nesreće je iznosila je 20/50.

Liječnici su nakon
detaljnog pregleda otkrili da je kod mladog Švicarca došlo do značajnog
unutarnjeg krvarenja u lijevom oku i manjih ožiljaka na desnom oku. Međutim, dječakov se vid, čak i uz primjereno liječenje nikada nije
vratio u normalu.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo