Zdravlje

Zdravlje

Liječnici otkrivaju bolničke tajne koje vam nitko neće reći, a svaki pacijent ih treba znati…

Shutterstock

Oni ipak najbolje znaju…

Nitko se ne raduje zdravstvenim problemima, ali ako malo poslušamo savjete liječnika o medicinskoj skrbi, možemo lakše prebroditi to razdoblje.

Potražite najbolju ustanovu za rehabilitaciju

“Ako su vas iz bolnice poslali na rehabilitaciju, dobro se informirajte i potražite ustanovu koja ima iskustva s vašim stanjem. Primjetno je kako takve ustanove imaju duplo više uspjeha u bržem otpuštanju pacijenata sa dobrim rezultatima“, kaže Pedro Gozalo, liječnik i profesor na Medicinskom fakultetu na Rhode Islandu.

Pulmolog odgovara na najčešća pitanja o koronavirusu i plućnim bolestima

Sve dezinficirajte

Bakterije i virusi žive posvuda, i mogu putovati! Čak i ako je vaš liječnik oprao ruke, ako se kutom naslonio na vaš krevet može vrlo lako prenijeti viruse na vaš krevet. Zatražite da vam se dezinficira okvir kreveta, daljinski upravljač, telefon…“, savjetuje Karen Curtiss, pravnik koji prati sigurnost pacijenata.

Uključite se u razgovor

“Zamolite sestru da sve informacije o vama rasprave u vašoj blizini kako biste imali prilike ispraviti ih ili nadopuniti informacije“, dodaje Curtiss.

Ne budite smetalo

“Ne prekidajte sestru kad priprema vaše lijekove. Jedna je studija pokazala da što ih više prekidate, veće su šanse za pogreškom“, naglašava Sally Rafie, bolnički farmaceut.

Upitajte liječnika kakvi su planovi liječenja

„Kirurg koji je prema analizama postigao najviše uspjeha je izjavio kako on i kolega sami pripreme pacijenta, odrade zahvat i saniraju ranu te je izjavio da jednostavno vjeruje da će on sam najbolje sve napraviti. Pitajte liječnika kakav je proces operacije i hoće li o vašem stanju voditi brigu i nakon nje„, savjetuje Marshall Allen, novinar koji prati sigurnost pacijenata za neprofitnu platformu.

Trebate li se zabrinuti zbog blago povišene temperature?

Sestre su pod pritiskom

„Bolnice često traže od sestara da preuzmu više pacijenata nego to mogu podnijeti, a jedan je studija pokazala da će sestra biti uspješnija u poslu ako ima manje pacijenata. Druga je studija pokazala kako svaki pacijent kojeg primi iznad kvote čini rizik da će je jedan od tih pacijenata umrijeti većim za sedam posto!“, naglašava Deborah Burgen, dopisnik za National Nurses United.

Pitajte kako do bržeg oporavka

“Kako svaki dan proveden u bolnici košta, jedan od najboljih načina za uštedu je što raniji oporavak. Saznajte koje kriterije morate ispuniti kako bi vas pustili kući, motivirajte se i slijedite upute liječnika“, savjetuje dr. James Pinckney.

Liječnici su vidjeli svašta…

“Svega smo se nagledali, tako me je jedan pacijent pozvao u izlazak dok sam mu držala posudu u koju je povraćao, a bube iz uha vadimo ljudima svakodnevno…“, našalila se medicinska sestra u Dallasu.

Kirurzi mogu biti u dvije sale tijekom jedne operacije

“Vaš kirurg se možda šeta „iz sale u salu“ ako su u pitanju ozbiljne i hitne situacije, ako su teške operacije zakazane u isto vrijeme. Mnogi su pacijenti zabrinuti zbog ovog scenarija pa ih je dobro pitati što im je u planu“, kaže dr. Marty Makary

Morate biti detaljno informirani o lijekovima koje koristite

“Jasna, isprintana lista lijekova koje uzimate i u koje vrijeme je izuzetno važna, odgovor „uzimam ih redovno“ jednostavno nije dovoljan.“ – Kevin Jones, dr. med.

Ponesite sve za higijenu u bolnicu

U bolnici nema regeneratora i zubnih četkica pa ponesite svoje“ – Michele Curtis, dr. med.

Zakažite operaciju na početku tjedna

“Za vrijeme praznika i vikenda, u bolnicama često rade doktori s manje iskustva, testovi iz laboratorija su ponekad nedostupni, pa ako je u pitanju ozbiljan zahvat, bolje je zakazati ga za početak tjedna“, ističe Roy Benaroch, dr. med.

Oni nikad ne zaboravljaju teške trenutke

“Meni je najteži trenutak bio za vrijeme jednog slavlja, kad sam dobio poziv da je novorođenče, za čiji sam zahvat bio zadužen, prestalo disati. Okupilo se nas puno i svi smo dali sve od sebe, ali ju nismo uspjeli spasiti. Ostao sam budan cijelu noć i tugovao. Za svaki se doček Nove godine sjetim ovog trenutka“, ispričao je liječnik James Pinckney.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo