Zdravlje

Zdravlje

Liječnik savjetuje kako do zdrave probave i nakon blagdanskog prejedanja

Shutterstock

Treba razmisliti i usvojiti obrasce i motive “pametnog i kvalitetnog” hranjenja tijekom cijele godine

Prema riječima našeg sugovornika prim. dr. sc. Vedrana Tomašića, internista – gastroenterologa, danas je najčešći razlog dolaska na pregled u gastroenterološku ambulantama dispepsija (indigestija); drugo ime za lošu probavu/loše probav – ljanje, odnosno tegobe u vidu osjećaja težine i nadutosti u području želuca, javljanje grčeva, rane sitosti, podrigivanja, mučnine i žgaravice, a čine do čak 30 posto pregleda.

– Zanimljivo je istaknuti kako samo polovica bolesnika s navedenim tegobama traži pomoć medicinskog osoblja. Ovo se stanje javlja nešto češće u osoba ženskog spola, najčešće u osoba mlađe do srednje životne dobi. Isto tako, infekcija bakterijom Heliobacter pylori dosta je zastupljena među stanovništvom Hrvatske, kod oko 65- 72 posto ljudi. Ne mora nužno uzrokovati probleme, ali se pokazalo da u osoba koje se uspješno riješe ove bakterije, dolazi i do poboljšanja određenih tegoba – ističe Tomašić.

Ovo su ipak dani u kojima mnogi provode najviše vremena za stolom, hoće li nekoliko dana pretjerivanja u jelu i piću uzrokovati probleme?

Svi znaju kako se osjećaju nakon blagdana i višednevnih pretjerivanju u jelu i piću. Ne treba bježati od uživanja u životu i u druženju s obitelji što svakako uključuje i uživanje u hrani. Nije problem u blagdanima i praznicima niti u vrsti hrane koju konzumiramo već tome što određeni ljudi te navike pretjeranog unosa hrane i alkoholnih pića, te s druge strane izostanka tjelesne aktivnosti, njeguju tijekom cijele godine. Ako se bavite rekreativno sportom cijele godine pa u dane oko Božića jedete nešto više nego ste navikli, vrlo ćete se lako vratiti na standardni način života koji uključuje zdrave obrasce ponašanja. Treba razmisliti i usvojiti obrasce i motive „pametnog i kvalitetnog“ hranjenja tijekom cijele godine. Posljedice po zdravlje kod pretjeranog unosa hrane i/ili alkoholnih pića na sreću rijetko postoje (osim kratko – trajne dispepsije), ali u rijetkim slučajevima ipak može doći do upale gušterače. To na sreću nije velika brojka bolesnika u pitanju, ali moram reći da takve pacijente nešto češće viđamo u ordinacijama nekoliko dana nakon blagdana.

Ako vas muči probava (pogotovo u pandemiji), možda se radi o sindromu iritabilnog crijeva

Često se nakon blagdana pomoć traži u različitim detoksikacijskim dijetama, koliko one pomažu probavi?

Proces detoksikacije teško mogu definirati jer se čini da svatko izmisli neki svoj način “čišćenja” organizma. Vidite, naše tijelo se jako dobro adaptira na sve šokove koje mu mi možemo priuštiti, pa se nakon nekoliko dana pretjeranog uživanja u jelu i piću nije nužno posvetiti nekom „oštrom“ procesu detoksikacije. Ako vam pomaže, danas jako popularni, jednodnevni post, bez problema mu se posvetite, ali i dalje smatram da kratkoročna rješenja ništa ne znače, potrebno je svjesno i zdravo jesti te živjeti – ne kontinuirano pretjerivati, ali svakako biti sretan i uživati.

Što bi bio uzrok porasta pojavnosti spomenutih dispeptičnih tegoba?

Možemo spekulirati da to može biti posljedica globalizacije tržišta hrane jer unosimo u organizam čitav niz antigena kao i aditiva hranom koja nije uzgojena na našem po – dručju, pa ta namirnica nije izložena okolišnim učincima na koje smo mi navikli. Drugi problem bi bila procesuirana i polugotova hrana koja donedavno nije bila dio kulture prehrane našeg područja. Nekako nam stižu s promjenama na tržištu i problemi koje su imali stanovnici zapadnog svijeta prije možda 20 godina i to se vidi posvuda, globalizacija tržišta hrane vodi do sličnih problema svugdje.

Novi broj magazina ordinacija.hr potražite u prodaji u petak uz Večernji list!

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo