Zdravlje

Zdravlje

Lijekove za srce uzimajte – prije spavanja!

Mnogi liječnici savjetuju pacijentima uzimanje lijekove za srce u jutarnjim satima, no najnovije istraživanje je pokazalo kako inhibitori angiotenzin konvertirajućeg enzima, tj. lijekovi koji se primarno koriste za liječenje hipertenzije i kongestivnog zatajenja srca, poboljšavaju strukturu i funkciju srca ako se uzmu prije spavanja.

Štoviše, ako se ovi lijekovi uzmu za vrijeme dana, neće biti ništa učinkovitiji od placeba, tvrde udruženi istraživači koji su proveli studiju u dva centra za srce u Torontu.

“Lijekovi za srce se obično daju ujutro zbog praktičnosti, a ne uzme se u obzir biološki ritam ili rizik od štetnih učinaka povezan s vremenom. No, ako se daju prije spavanja, tada je situacija bolja”, smatra profesorica Tami Martino, koja je radila na istraživanju.

Tomu je razlog taj što ovi lijekovi utječu na prirodni hormon koji je uključen u prepravljanje srca. Razina hormona se poveća noću i uzrokuje povećanje srca, što oštećuje taj organ kod srčanih bolesnika. “Ciljajući te hormone kada su na najvišoj razini za vrijeme sna, snižavate njihovu razinu i oni ne mogu prouzročiti toliko štete”, objasnila je Martino.

Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Journal of the American College of Cardiology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo