Ljekarnica savjetuje: Ova 4 medicinska aparata dobro je imati u svakom kućanstvu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ljekarnica savjetuje: Ova 4 medicinska aparata dobro je imati u svakom kućanstvu

Shutterstock

Potrebno je pri ruci imati uređaje koji će vam uvijek biti korisni.

Osim lijekova koji će smiriti bol, potrebno je u kući imati i nekoliko medicinskih uređaja koji će vam uvijek dobro doći. Evo što savjetuje mag. pharm. Petra Križan;

1. Tjelesni termometar

Kako biste točno pratili tjelesnu temperaturu, neophodno je u kućanstvu imati prikladan tjelesni termometar (u našem jeziku se uobičajio naziv toplomjer, iako pogrešan gledamo li sa strane fizike…). Dojenčadi od 0- 3 mjeseca temperaturu mjerite rektalno, možete koristiti “klasičan” termometar, danas oni više nemaju živu, ili digitalni. Prednost digitalnih je što postoje oni s fleksibilnim, mekanim vrhom i mogu brže izmjeriti temperaturu. 
U guzi se povišena temperatura smatra ona iznad 38 stupnja Celzijusa. 
Djeci od 3 mjeseca pa do 4 godine temperaturu možete mjeriti rektalno ili u pazušnoj jami (aksilarno).  Temperatura izmjerena rektalno smatra se najpreciznijom, u pazušnu jamu važno je pravilno postaviti termometar. Ovdje je povišena temperatura ona iznad 37 stupnja. U djece je zabranjeno mjerenje temperature oralno.

Beskontaktni infracrveni termometri skuplji su od običnih digitalnih, no velika prednost im je upravo beskontaktno mjerenje i brzina očitavanja rezultata u 1 sekundi. Postoje još i termometri za uho koji temperaturu mjere unutar nekoliko sekundi, ovdje je važno poznavati odstupanja i pravilno umetnuti termometar u uho. 

2. Pulsni oksimetar

Pulsni oksimetar postao je u pandemiji korone uređaj potreban u mnogim domaćinstvima. To je jednostavan uređaj koji se prikvači na prst i u nekoliko sekundi pokazuje zasićenost krvi kisikom. Koristan je osobama s kardiovaskularnim i respiratornim bolestima te pacijentima koji boluju od nekih infekcija. 

Ako trošite previše novaca na preglede, liječnike i zdravlje, poslužite se ovim trikovima i uštedite

Normalna zasićenost je između 95 i 100 %, kada padne ispod 90 posto, treba hitno konzultirati liječnika. Važno je upozoriti da ovaj uređaj neće otkriti sve moguće probleme s kisikom te takvi bolesnici moraju redovno nadzirati svoja stanja.

3. Tlakomjer

Tlakomjeri su danas cjenovno prihvatljivi, većinom klinički ispitani medicinski uređaji koji se opravdano koriste u mnogim kućanstvima za redovno praćenje krvnog tlaka i pulsa kardiovaskularnih bolesnika. 

Odabir tlakomjera ovisit će o bolestima od kojih se pacijenti liječe i jednostavnosti, odnosno, mogućnosti ispravnog korištenja tlakomjera. Dobro proučite upute proizvođača jer je u njima objašnjeno što sve može utjecati na krvni tlak te kako se ispravno pripremiti za mjerenje. 

4. Inhalatori

Važno je još spomenuti inhalatore, uređaje koji raspršuju čestice tekućine kojom se inhaliramo na propisane veličine kako bi dospjele u dijelove organizma koje liječimo. 
Postoje ultrazvučni i kompresorski inhalatori, korisni su maloj djeci s čestim infekcijama dišnog sustava i kroničnim bolesnicima kojima može biti prepisana terapija koja se primjenjuje inhaliranjem. 

Roditeljima naglašavam da samostalno, bez konzultacije s liječnicima, u inhalatore mogu stavljati samo fiziološku otopinu ili ampule hipertonične morske vode radi li se o inače zdravoj djeci koja su prehlađena pa im je “zaštopan” nos. 

Više o ovoj temi pročitajte sutra u magazinu Ordinacija.hr koji izlazi uz Večernji list. 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo