Zdravlje

Zdravlje

Ako trošite previše novaca na preglede, liječnike i zdravlje, poslužite se ovim trikovima i uštedite

Shutterstock

Od pregleda liječnika i nabave lijekova do zdravstvenog osiguranja… Puno se novca može potrošiti na zdravlje, ali ako se malo poigrate detektiva i počnete uspoređivati cijene i tražiti najbolje ponude, možete uštedjeti puno novca.

“Velik dio građana to prati i trudimo im se prenijeti sve informacije vezane uz datume i trajanje akcija, bilo popusta ili primjerice posebnih pakiranja”, pojasnila je sugovornica  mag. pharm. Petra Križan te pojasnila kako upravo preko same riječi akcija razni portali, neke novine i drugi mediji pokušavaju privući veliki broj kupaca. “Nažalost, često se nude proizvodi nepotpuno definiranog sastava iza kojih stoje sumnjive izjave o brzom uklanjanju većine ili čak svih naših tegoba. Ne postoji univerzalna biljka, vitamin ili lijek protiv svih bolesti i vjerujem da su moje kolegice i kolege kao i ja najsretniji kad nekog pacijenta odgovorimo od kupovine nepotrebnog ili čak i moguće opasnog proizvoda”, zaključuje te u nastavku donosi nekoliko vrijednih savjeta kako uštedjedeti na lijekovima. 

Kako pokušati uštedjeti na lijekovima i liječenju?

Raspitajte se oko alternativa: Ako vam liječnik prepiše lijek, pitajte postoji li zadovoljavajuća alternativa, na primjer ako su u pitanju suplementi ili lijekovi za probavu, ističe za portal healthline.com Martin Rosen, autor knjige “ Vodič za preživljavanje u zdravstvu”. Moguće je da će cijena lijeka biti veća ako je ime proizvođača poznato, a to ne mora biti slučaj ako pronađete zamjenu.

Ljekarnica savjetuje što treba sadržavati kućna ljekarna u slučaju bolesti COVID-19

Tražite popust: “Oko 61 posto pacijenta koji su tražili liječnika za popust, primjerice u privatnim ordinacijama, nekakav oblik popusta su i dobili, a to je velika brojka“, dodaje Rosen. Ako ste odgovoran pacijent koji trenutno ima problema s financijama, nemojte se ustručavati zamoliti liječnika da vam objasni na koje načine možete uštedjeti na pregledima i lijekovima.

Slušajte liječnika: “Oko 20 posto pacijenata nikad neće uzeti lijekove za koje su dobili recept“, kaže Larry Boress, predsjednik tvrtke West Midwest Business Group. “50 posto ne razumije zašto ih mora piti a drugih 50 posto ne uzme lijekove od ljekarnika“, dodaje.

Nepridržavanje savjeta liječnika može vas samo vratiti natrag u ordinaciju ili bolnicu, a to znači i dodatni račun za medicinske usluge.

Potražite drugu ljekarnu: Možda vam ne pada na pamet hodati naokolo kako biste uštedili na nekom lijeku, ali to je navika koju je dobro promijeniti. Nazovite i druga mjesta te pitajte koliko naplaćuju određene proizvode, možda se dogodi da upravo na taj način uštedite nešto novca.

“Sigurno je ovo isplativa navika“, dodaje Boress. Puno informacija o cijenama možete pronaći i na internetu pa zasučite rukave i informirajte se.

Usporedite troškove laboratorijskih pretraga: Je li vam liječnik savjetovao da napravite MR ili laboratorijsko testiranje? Prije nego pronađete ustanovu u kojoj ćete pregled napraviti, nazovite i druga mjesta kako biste saznali koliko oni naplaćuju za istu uslugu.

“Velika je razlika u cijenama istih pregleda diljem zemlje, a može se dogoditi da u susjednom gradu prođete puno jeftinije. Ovisno o mjestu gdje je pregled napravljen, možete računati na različite cijene usluga“, dodaje Rosen.

Pokušajte lijek naručiti: Ako redovno koristite lijekove na recept, poput kontracepcije i lijekova za kolesterol, možda postoji način da ih naručite online. Možda ćete nešto dulje čekati, ali na taj način možete i puno uštediti.

Posjetite stranicu proizvođača: Ako redovno koristite lijekove određenog proizvođača, provjerite njihovu web stranicu jer se može dogoditi da nude kupone ili popuste što će smanjiti i vašu potrošnju.

Što je poželjno, a što nikako ne smijete raditi koži lica? 5 ključnih savjeta dermatologa

Čitajte što piše na računima: Prema pisanju Američkih advokata za naplatu medicinskih računa, oko 80 posto njih sadrži greške, pa tako niti liječničke ordinacije niti laboratoriji nisu iznimka te se i njima može dogoditi propust.

Za vaše dobro, svaki račun dobro pregledajte prije nego platite i nemojte se sramiti nazvati liječnika ili odjel za naplatu troškova kako biste situaciju razjasnili.

Flekisibilan račun za troškove: Ovakav račun vam pomaže da odvojite nešto novca za moguće medicinske troškove kroz godinu. Ukoliko ih ne potrošite, samo ih prebacite na iduće razdoblje, a oni će vam dobro doći.

Prošećite: Jedan od najboljih načina uštede medicinskih troškova je da održavate zdrav stil života. Bez obzira gdje živite, ako svakog dana barem kratko hodate, vaše će vam zdravlje biti zahvalno.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo