Zdravlje

Zdravlje

Ljeto je – gljivice napadaju!

Jedva čekamo ljeto, more, bazene, plaže, kratke haljinice i badiće, ali s tim dolaze u paketu i dodatne neugodnosti. Naime, vruće i vlažno godišnje doba pogodno je za razvoj nekih mikroorganizama, kao što su gljive.

Gljivična se oboljenja prema vrsti uzročnika mogu se podijeliti na dvije velike grupe. Prva grupa su saprofitije, kod kojih uzročnik vegetira na površini kože i nikad ne prodire u dubinu.

Najčešći od tih je Pityriasis versicolor, čijem razvoju, osim topline i vlage u zraku, izrazito pogoduje pojačano znojenje tijela i pojačana produkcija loja. Zbog toga su promjene najčešće lokalizirane na leđima (posebice između lopatica, na ramenima i vratu), na prsištu i nadlakticama, a koji put i u vlasištu.

člSpriječite gljivice po koži

Promjene se događaju na površini kože i ljeti izgledaju kao blijede mrlje,
a zapravo je riječ o svijetloružičastim mrljastim žarištima veličine
kovanog novca do veličine dlana, glatke ili lagano ljuskave površine,
vrlo često praćena laganim svrbežom. U kasnijoj fazi bolesti mrlje postanu žućkaste ili smećkaste.

Problem je što se obično dugo treba baviti tim gljivicama, a liječe se lokalnim antimikoticima (antifunglanim lijekovima) u obliku otopine, šampona i pjene za tuširanje. Važno je promjene dobro istrljati ručnikom kako bi se reducirale ljuske u kojima se nalazi uzročnik.

Kako bi spriječili nastanak tih gljivica radije izbjegavajte sintetičku odjeću, kupanje u javnim bazenima te izbjegavajte prekomjerno znojenje, ako je to moguće sada na 35 stupnjeva.

Gljivice u vlasištu

U drugu, pak, veliku grupu ubrajamo dermatofitije, čiji uzročnici žive u rožnatom sloju kože, dlaka i noktiju. U ovim slučajevima su najčešće mikrosporije, gljivična oboljenja koja uglavnom napadaju vlasište.

U većini slučajeva se prenose preko zaraženih kućnih ljubimaca, psa ili mačke. Promjene u početku izgledaju kao ružičasto-crvene suhe mrlje, na neobrasloj koži izgledaju kao crvenkasti lišaj, jasno naznačenih i malo uzdignutih rubova, a središte im je svjetlije.

Na vlasištu se primjećuju tek kasnije kao mjesto polomljenih vlasi ili područje koje izgleda kao bez kose.

lLiječenje animikoticima na usta

U slučaju da se infekcija zanemari i prodre dublje u kožu i potkožno tkivo, može nastati upalni infiltrat pokriven gnojnim mjehurićima. Uz lokalnu terapiju obvezni su antimikotici na usta, ali uz liječničko odobrenje.

U ovu grupu spada i Candidosis intertriginosa koja se javlja na područjima međusobnog trljanja kože – ispod dojki, u pazusima, preponama, između prstiju na rukama i nogama. Prepoznaje se kao jasno ograničeno crvenilo kože praćeno vlaženjem. Na rubovima crvenih mrlja vidljivo je ljuskanje,
a vrlo često se mogu vidjeti i mjehurići zamućena sadržaja. Prostor
između prstiju nalikuje ogrebotini koju okružuje bjelkasta koža.

 

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo