Zdravlje

Zdravlje

Lupus – bolest koja najčešće pogađa mlade žene

Sistemski eritemski lupus je kronična, nezarazna upalna bolest vezivnog tkiva nepoznate etiologije.

U posljednje se vrijeme često spominje lupus pa bi, stoga, bilo i više nego koristno odgovoriti na pitanja koja bi mogla razjasniti eventualne nedoumice oko toga. Kao jedan od vodećih stručnjaka u Hrvatskoj kada je lupus u pitanju prof. dr. sc. Branimir Anić, specijalist internist i reumatolog odgovorio je na najčešća pitanja vezana za ovu autoimunu bolest.

Koliko je lupus česta bolest?

Lupus nije česta bolest, no broj bolesnika raste jer je značajno poraslo preživljenje bolesnika. No, posljednjih se godina više dijagnosticira budući da je poraslo medicinsko znanje o bolesti, preciznije su laboratorijske metode dijagnostike i načelno su i druge dijagnostičke metode dostupnije.

Javnost o lupusu ima malo informacija, najčešće su to informacije iz sporadičnih „doktorskih“ TV serija u kojima se lupus prikazuje kao neobična, rijetka i fatalna bolest – odgovara dr. Anić.

Lupus je bolest koju, unatoč razvijenosti medicine, nije tako jednostavno dijagnosticirati. Naime, prvi simptomi u najčešće nespecifični – umor nesrazmjeran naporima, bolovi i otekline zglobova ili burne kožne promjene koje su najčešće izazvane izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Bolesnik se zbog ovih tegoba najčešće javlja svom obiteljskom liječniku. Kada se treba javiti specijalistu, savjetuje dr. Anić:

Ako su te tegobe povezane s odstupanjima u nekim „običnim“ nalazima (ubrzana sedimentacija eritrocita, promjene krvne slike i urina), onda se može posumnjati na lupus kao na mogući uzrok tegoba i uputiti bolesnika na specijalističku reumatološku obradu.

Tijek bolesti i prognoza

Lupus je bolest koja može imati mnogo lica (kliničkih prezentacija) pa je teško posve precizno odgovoriti na ovo pitanje. Načelno se može reći da je u većine bolesnika riječ o bolesti koja se uz terapiju može držati pod izvrsnom kontrolom. Životna prognoza je dobra, radna sposobnost je u većine bolesnika očuvana, a osim u teškim slučajevima bolesti kvaliteta života bolesnika je na sasvim prihvatljivoj razini. Kada je riječ o osobama koje boluju od lupusa u Hrvatskoj, dr. Anić ima pozitivno viđenje situacije:

Treba spomenuti da u našoj zemlji imamo dobre stručnjake, sve potrebne dijagnostičke metode te dostupne lijekove potrebne za liječenje ove bolesti koji se primjenjuju u svijetu.

Lupus: reumatska bolest o kojoj se još uvijek ne zna dovoljno!

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo