Medicinska sestra otkriva sve što pacijentima često želi reći, a ne smije - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Medicinska sestra otkriva sve što pacijentima često želi reći, a ne smije

Shutterstock

Razgovore koji uključuju pitanja o tome zašto je sestra, a ne liječnik, u principu ne vole. Ovom strukom bave se jer su to željele i jer su svjesno odabrale sestrinstvo, tvrde medicinske sestre.

Medicinske sestre stručnjaci su koji ponekad znaju više o događanjima u bolnicama nego sami liječnici, no zbog prakse ili zbog ugovorne obveze, o nekim stvarima nisu slobodne govoriti.

Thehealthy.com navodi nekoliko stvari koje vam medicinske sestre žele reći, a ne smiju, a vođeni time, ispitali smo hrvatsku medicinsku sestru o nekim tajnama.

Mogu li liječnici voditi ordinaciju bez pomoći medicinskih sestara?

Drugo mišljenje ili nepovjerenje?

Drugo mišljenje, navode, sinonim je kojim će sestra ukazati pacijentu da ne vjeruje liječniku, no drugo mišljenje savjetovat će samo u situacijama za koje su sto posto sigurne da je potrebno te da postoji bolje rješenje, kazala je hrvatska medicinska sestra.

Bili smo u situaciji da je došla mlada majka s četverogodišnjim djetetom kojem liječnici do tada nisu dijagnosticirali nagluhost. Dijete je pokazivalo znakove agresije, a liječnici su sve simptome objašnjavali lijenosti djeteta. U toj sam situaciji recimo, preporučila majci da potraži drugo mišljenje jer sam primijetila da se ne nastoji pomoći djetetu, kazala je.

Medicinske sestre često preispituju upute liječnika, no budući da je krajnji odgovorni upravo liječnik, sestre rade ono na što su upućene. 

Kod povišene razine glukoze u krvi, liječnici znaju dati veću dozu actrapida da se spusti razina glukoze, no u konačnici, lakše je spustiti razinu glukoze nego ju podići pa iz tog razloga takve situacije zahtijevaju manje doze. U takvim situacijama, u većini slučajeva, sam procijeniš koju ćeš količinu dati, a nerijetko se radi o samo par jedinica manje nego je liječnik propisao, kazala je.

Bolnice ili leglo bakterija

Iako se bolnice čiste redovno, nikada nisu u potpunosti čiste od bakterija, tvrde. Iz tog razloga, obuću u kojoj rade, sestre ne unose u svoj dom.

Sredstava za čistu bolnicu uvijek ima dovoljno, no svejedno ne nosim obuću s posla doma niti nosim iste čarape. Na poslu sam u drugoj obući i drugim čarapama uvijek pa čak i čarape u kojima dođem, presvlačim prije posla. Uvijek imam rezervne koje su predviđene samo za posao, kazala je.

S medicinskom sestrom nije pametno razgovarati dok vam daje lijekove, tvrdi sestra Linda Bell, no sestre su svjesne da samo jedna greška može biti kobna.

Mi same sebe provjeravamo i dva, tri puta ako je potrebno. Nitko neće pacijentu dati lijek, a da nije provjerio naziv lijeka, datum ili pak ime pacijenta. Stoga, slobodno pričajte dok vam dajemo lijekove, kazala je.

No, vole li medicinske sestre razgovarati s pacijentima o temama koje nisu medicinske prirode, vječno je pitanje.

“Pacijenti razgovaraju o svemu, a naravno da ni sestra nije uvijek raspoložena za nebitne razgovore, ali uvijek ćemo to odraditi, ako vidimo da je pacijentu to bitno“, kazala je.

Biti medicinska sestra: Spašavaju živote, štite, prisutne su od rođenja do smrti…

Medicinske sestre ne vole kada ih se laže o količini boli koju osjećate. Bez obzira radi li se o pretjerivanju ili o trpljenju boli.

Kada pitamo pacijenta boli li vas, mnogi će reći ne, ali ako ih pitamo osjećate li nelagodu, odgovorit će potvrdno. Nije potrebno lagati o boli koju osjećate jer imamo razne načine na koje ćemo vam olakšati bol, tvrdi Mary Pat Aust.

S druge strane, medicinska sestra slagat će vas u situacijama kada prvi put radi nešto, a vi je pitate radi li to prvi put, tvrdi thehealthy.com.

“Iskreno, nikad nisam lagala pacijentu. Ono što smijem reći reći ću, a ono što ne smijem jednostavno neću reći“, kazala je hrvatska medicinska sestra.

Pacijenti najviše griješe, smatra, kada se boje.

Razumljivo je da se bojiš ako si bolestan, ali pretraživanje simptoma na Internetu pritom neće pomoći. U medicini to jednostavno ne ide tako jer ni liječnik ne donosi dijagnozu na oko, nego obavi konkretne pretrage, kazala je.

Stoga bi ključni savjet za kvalitetniju skrb pacijenta, smatra, bio pridavanje više pažnje uputama medicinske sestre i pridržavanje istih, bez pretraživanja simptoma online. 

Piletina, puretina ili svinjetina? Nutricionistica savjetuje koje meso jesti, ali i koliko grama tjedno

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo