Zdravlje

Zdravlje

Meditacijom pobijedite bol

Naime sat vremena meditacije ima snažni utjecaj na mozak tako što smanjuje osjećaj boli i deaktivira ona područja u mozgu koja su odgovorna za procesuiranje boli.

Do ovog su zaključka stigli istraživači Medicinskog centra Wake Forest Baptist koji su u studiju uključili 15 zdravih osoba koje do sada nisu nikada meditirale.

Ispitanici su slušali četiri predavanja o meditaciji u trajanju od 20 minuta, prilikom kojih su naučili kako se koncentrirati na disanje i ne obazirati se na distrakcije (slijedili su tehniku fokusirane pažnje). Posebnom vrstom magnetne rezonance su mjerene aktivnosti mozga.

Meditacija je promijenila bitno područje mozga odgovorno za davanje uputa tijelu gdje se javila bol i koliko je ona jaka (Primarni somatosenzorni korteks). Prije meditacije taj je dio mozga bio vrlo aktivan, no za vrijeme meditacije aktivnost se nije mogla zamijetiti.

Meditacija je uspjela smanjiti percepciju boli za 57 posto i smanjila je bol za 40 posto. Stručnjaci Medicinskog centra istaknuli su kako lijekovi poput morfija u pravilu smanjuju bol za 25 posto.

Objasnili su jedan od razloga zašto se meditacija pokazala učinkovitom za suzbijanje boli: ona nije djelovala na samo jedno područje mozga, nego je smanjila bol na nekoliko razina procesuiranja boli. Sva ta područja oblikuju način na koji mozak gradi iskustvo boli iz živčanih signala koji dolaze iz tijela.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Neuroscience.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo