Meditirajte i sačuvajte zdravlje! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Meditirajte i sačuvajte zdravlje!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako svakodnevna meditacija smanjuje stopu smrtnosti izazvanu srčanim udarom – i to za 50 posto! No, to nije sve! Meditacija nudi brojne druge prednosti zdravlju organizma.

Ublažava depresiju

Transcendentalna meditacija je pokazala izvanredne rezultate u smanjivanju simptoma depresije. Potvrdilo je to i istraživanje u kojem je sudjelovalo 36 pacijenata s kliničkim simptomima depresije. Dobra je vijest da su se simptomi gotovo prepolovili nakon samo tri mjeseca.

kSnižava krvni tlak i rizik od moždanog udara

Osobe koje meditiraju imaju niži krvni tlak i gotovo 50 posto niži rizik srčanog i moždanog udara.

Poboljšava pamćenje

Ljudi koji meditiraju dugi niz godina imaju značajno veći dio mozga povezan s pamćenjem i učenjem. Dokazala je to i nedavna studija u koju je bilo uključeno 44 osoba. Kod polovice ispitanika koji meditiraju između pet i 30 godina je primijećeno povećanje sive tvari u mozgu.

Opušta

Meditacija se oduvijek smatrala idealnim načinom opuštanja. Potvrdilo je to i nedavno istraživanje. Znanstvenici su naime otkrili povećane neuronske veze u dijelovima mozga koji su važni za reguliranje emocionalnog ponašanja i snalaženja u konfliktnoj situaciji.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo