Zdravlje

Zdravlje

Melanom češće ubija muškarce

Iako se javlja u samo četiri posto svih oblika raka kože, melanom je odgovoran za čak 80 posto smrtnih slučajeva. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože. Od najzloćudnijeg među njima, melanoma, godišnje oboli čak 160.000 osoba, a umre 41.000 pacijenata.

Statistike su pokazale kako su upravo muškarci češće žrtve ove maligne bolesti.

Analiza četiri europske studije pokazala je kako žene očekuje 30 posto bolji ishod rane dijagnoze melanoma nego jači spol, a ova se razlika pripisuje osnovnim različitostima biologije spolova.

“Prednost od 30 posto se odnosi na preživljavanje, ali i na pojavu metastaza: žene su izložene 30 posto nižem riziku od metastaza na limfne čvorove i organe”, objasnio je dr. Arhen Joosse iz Odsjeka za javno zdravstvo Medicinskog centra Sveučilišta Erasmus u Rotterdamu.

Udruženi istraživači iz Nizozemske, Belgije, Švicarske, Njemačke i Francuske svoje su zaključke objavili na portalu časopisa Journal of Clinical Oncology.

Oni su pregledali podatke preko 2700 pacijenata s melanomom prve ili druge faze (prva označava ranu fazu, a druga lokalizirani rak). Svi su praćeni kako bi se prikupili podaci o remisiji, pogoršanju, širenju bolesti ili smrti. Stručnjaci su ustanovili kako pacijenti imaju gore karakteristike bolesti prilikom dijagnoze i gore napredovanje bolesti nego pacijentice. Razlike između spolova jedino nije bilo kada je bilo riječ o slučajevima melanoma glave i vrata.

“Nije riječ o tome da tumor započne lošije kod muškaraca nego kod žena. Prije se radi o nečemu ovisnom o spolu što uzrokuje smrtonosnije napredovanje raka kod muškaraca”, tvrde stručnjaci. U teoriji, razina estrogena mogla bi biti važna, ali i metabolizam vitamina D, funkcije imuniteta, razina testosterona ili oksidativnog stresa u tijelu. “Međutim, naši podatci ne mogu niti poduprijeti niti opovrgnuti ove hipoteze”, zaključio je Joosse.

“Poruka bi glasila: ako ste muškarac, razmišljajte kao žena. To je vjerojatno zato jer većina nas smatra kako su žene sklonije obraćanju pažnje na kožu i primjećuju promjene na njoj te, najvažnije, smjesta poduzmu nešto u vezi toga. Kod melanoma je rano otkrivanje ključno. Smatram kako je uvelike posrijedi bihevioralno pitanje, a ne genetsko, no nije to cijela priča”, zaključio je Dr Vernon Sondak, predsjednik Odsjeka kožne onkologije Centra Moffitt za rak u Tampi, koji je napisao uvodnik članka.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo