Mladi pomažu mladima pobijediti rak - pružaju podršku i nadu - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Mladi pomažu mladima pobijediti rak – pružaju podršku i nadu

Shutterstock

U Hrvatskoj godišnje od malignih bolesti oboli 104 djece, a posljednjih godina na samom smo vrhu preživljavanja u Europi – 77% djece dobije bitku za život. Veliki broj djece koja su se jednom suočila s ovim najtežim oboljenjem, danas pomažu oboljeloj djeci i njihovim roditeljima u svim praktičnim pitanjima, ali im i pružaju ono najvažnije – nadu!

Nakon što se Mihael Severinac u 17. godini suočio s dijagnozom akutne mijeloične leukemije, život mu se, kaže, preokrenuo naglavce. Uslijedilo je šest mjeseci kemoterapije, pa dva mjeseca u bolnici zbog transplantacije koštane srži, a potom gotovo tri godine oporavka da se organizam vrati u normalu.

Pomoć oboljelima i djeci

“Tada nisam mogao ni stajati na nogama. Sada sam dobro, uvelike zahvaljujući tome što su obitelj i prijatelji bili uz mene. To mi je dalo snagu da sve prebrodim”, kaže 26-godišnjak iz Jastrebarskog, koji je danas u obrnutoj ulozi – pruža podršku mladima koji boluju od raka.

Mihael je član zagrebačke udruge Krijesnica koja već osamnaest godina pomaže djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima. Krijesnica im nastoji olakšati na sveobuhvatan način – organiziraju edukacije o malignim bolestima, nutricionističko savjetovalište, susrete obitelji s terapijskim psom, kao i psihološku i pravnu pomoć te besplatne stručne prijevode medicinske dokumentacije.

U sklopu udruge je info centar s tehničkom podrškom roditeljima (telefon, internet, printanje, kopiranje i slično), a također osiguravaju besplatan smještaj za roditelje oboljele djece koji nisu iz Zagreba, kao i razne pogodnosti poput popusta na željezničke karte i oslobađanja plaćanja cestarine.

Na internetskoj stranici udruge dostupan je interaktivni vodič za djecu, a Krijesnica osmišljava i edukativno-dokumentarne i crtane filmove te mobilnu aplikaciju za podršku.

Osnovali su i rehabilitacijski kamp koji se već petnaest godina održava u Fužinama. Djeca koja su završila liječenje druže se u prirodi, sudjelujući u sportskim, likovnim, dramskim, glazbenim i drugim radionicama. Takvo međusobno povezivanje mladih koji su prošli borbu s malignom bolešću, dovelo je do osnutka grupe Mladi Krijesnice koji na temelju vlastitog iskustva pomažu drugima.

Već godinama se susrećem s djecom i adolescentima koji se liječe od malignih bolesti u zagrebačkim bolnicama. Posjećujem ih i objašnjavam što ih sve čeka i kako da se nose s time, otkrivam kako je meni bilo i što sam iz toga naučio, kaže Mihael.

Lani je Mihael vodio prvu fazu projekta “Malo svjetlo nade“ kojeg je udruga Krijesnica pokrenula kako bi djeci liječenoj od malignih bolesti olakšala povratak u školu. U dogovoru s djetetom, njegovim roditeljima i školom, član grupe Mladi Krijesnice zajedno s još jednim djelatnikom udruge održava radionicu u razredu oboljelog djeteta, da bi njegovi suučenici i nastavnici doznali kako mogu pomoći oporavku djeteta.

Razgovara se o tome što su maligne bolesti i kako se liječe, kao i o pogrešnim vjerovanjima vezanim za maligne bolesti. Svi detalji radionice dogovaraju se s djetetom i roditeljima, poštujući njihove zahtjeve ako ne žele da se spominju određene stvari vezane za djetetovo liječenje.

Mihael Severinac sudjelovao je i u lobističkom timu koji od Europskog parlamenta traži da obveže farmaceutsku industriju, da se više posveti istraživanju lijekova za rak u dječjoj dobi. Uključen je i u međunarodne projekte za povezivanje mladih “survivora“ (tako se nazivaju oni koji su bili liječeni od malignih bolesti) te događanja koja organiziraju Childhood Cancer International (međunarodni savez udruga roditelja djece oboljele od raka i udruga osoba koje su u djetinjstvu preživjele rak), SIOPE (Europsko društvo za pedijatrijsku onkologiju) i druga udruženja koja se bave malignim bolestima u djece.

Mihael je izvanredan primjer koliko djeci oboljeloj od raka može pomoći pozitivna energija onih koji su to i sami iskusili. Oni iz prve ruke znaju odgovore na mnoga pitanja, ili su jednostavno tu kad djeca žele druženje ili igru s nekim tko ih istinski razumije. Ujedno donose nadu i utjehu roditeljima jer svojim primjerom pokazuju da je izlječenje moguće, ističe Dragan Cvitić koji je u udruzi Krijesnica voditelj aktivnosti s mladima liječenima od malignih bolesti u dječjoj dobi.

Ovaj 29-godišnjak i sam je proživio ono o čemu govori – u dobi od 15 godina liječio se od osteosarkoma. U grupi Mladi Krijesnice, koja danas broji 130 članova, od samih je njezinih početaka prije pet godina jer želio je učiniti nešto više i pružiti podršku upravo tamo gdje je njemu nedostajala za vrijeme liječenja. Neopisiv je osjećaj povezanosti, kaže Dragan, kad upoznate osobu koja u potpunosti razumije kroz što prolazite kad se suočavate s rakom.

Bilo da ohrabruju i uveseljavaju djecu na onkološkim bolničkim odjelima u Zagrebu i Rijeci, ili sudjeluju u velikim međunarodnim diskusijama o problematici raka, Mladi Krijesnice žele biti pokretači pozitivnih društvenih promjena.

Naš je moto ‘Olakšati, osvijestiti i povezati!’ Pomažući drugima, istodobno jačamo svoje samopouzdanje i vještine te jasnije vidimo što želimo postići u budućnosti. Primjerice, upravo nastojimo naći rješenje kako organizirati srednjoškolsku nastavu u bolnici, kaže Dragan Cvitić.

I. V./magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo