Zdravlje

Zdravlje

Mogu li analgetici spriječiti melanom?

Može li uzimanje aspirina, ibuprofena ili sličnih lijekova protiv bolova smanjiti rizik od razvoja melanoma? Odgovor na ovo pitanje nije nimalo jednostavan. Potvrdile su to i brojne studije koje već godinama daju oprečne rezultate.

Iako je istraživanje na laboratorijskim životinjicama pokazalo da nesteroidni protuupalni lijekovi mogu igrati ulogu u prevenciji melanoma, opsežna znanstvena studija iz 2008. godine nije uspjela otkriti nikakve dokaze koji bi podržavali ovu mogućnost.

kMeđutim, rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (posebno aspirina) – najmanje jednom tjedno tijekom više od 5 godina – može pružiti određenu zaštitu od melanoma.

“Rezultati istraživanja su iznimno zanimljivi, ali oni ne smiju navesti ljude na zaključak da će uzimanjem tableta protiv bolova smanjiti rizik od raka kože”, upozorava dr. Maryam Asgari s američkog Sveučilišta California.

Stručnjaci upozoravaju kako nesteroidni protuupalni lijekovi, uključujući aspirin i ibuprofen imaju nuspojave, kao što su proljev, mučnina i povraćanje. Osobama s obiteljskom anamnezom melanoma se preporučuje svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje i redovita provjera kože od strane dermatologa.

I vi možete besplatno pregledati madeže! Do 8. travnja se prijavite na besplatan broj telefona: 0800 8501.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo