Mogu li se cjepivo protiv COVID-a i protiv gripe primiti u isto vrijeme? Evo što kažu stručnjaci - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Mogu li se cjepivo protiv COVID-a i protiv gripe primiti u isto vrijeme? Evo što kažu stručnjaci

Shutterstock

Ove je podatke dobro znati

Kada je početkom godine započelo cijepljenje protiv COVID-a stručnjaci su savjetovali da se barem dva tjedna nakon toga ne primaju druga cjepiva, no nova istraživanja kažu da se cjepivo može primati i uz druga cjepiva.

Kako je cjepivo protiv COVID-a novo, Centar za kontroli i prevenciju (CDC) nema mnogo podataka o tome što se i kako može dogoditi. No, kako je sezona gripe blizu, vjerojatno se bojite i primiti dva cjepiva u isto vrijeme, ali i samih bolesti. Evo što trebate znati o istovremenom primanju dva cjepiva ili o imunološkom odgovoru na njih:

Smiju li se primiti dva cjepiva u otprilike isto vrijeme?

Prema riječima prof. Cassandre Pierre, infektologa te direktorice bolnice za infektivne bolesti u Bostonu, odgovor je da. Ona tako tvrdi da ne da nije opasno nego da preporučuje da se cijepite protiv tih bolesti, ako čekate drugu dozu cjepiva protiv COVID-a ili se još niste niti cijepili, a i iz razloga kako biste spriječili širenje bolesti u svojoj zajednici.

Ako još razmišljate cijepiti se ili ne, HZJZ ima ideju kako će vam pomoći donijeti odluku

Dok se još privikavamo da primamo dvije doze jednog cjepiva u kratkom razmaku, više cjepiva u isto vrijeme i nije nešto novo. Dr. Gigi Gronvall, smatra kako djeca redovno primaju nekoliko cjepiva u istom terminu, pa upoznavanje organizma s više virusa u jednom trenutku neće utjecati na kvalitetu reakcije imunološkog sustava. Kako kaže, naš je imunološki sustav sposoban žvakati žvakaću gumu i hodati u isto vrijeme. Drugim riječima, male su šanse da će se tijelo boriti da se stvori imunološki odgovor na gripu jer ste primili i cjepivo protiv COVID-a, ili obrnuto.

Prema pisanju CDC-a, imunitet će reagirati jednako na neko cjepivo i ako primi dva različita u istom danu.

U svakom slučaju, vjerojatno se nećete osjećati ništa lošije ako primite dva cjepiva nego što bi se osjećali da ste primili samo jedno. Nicolas Barros, infektolog, navodi kako bi preporučio da se koriste dvije različite ruke, ako je moguće, kako bi se smanjila reakcija na jednoj ruci, ako do nje dođe. Sasvim je normalno da se osjećate malo umorno nakon cjepiva, ali ako primite dva to nikako ne znači da ćete imati duplo jače simptome, a to se može zaključiti i prema sličnim slučajevima u prošlosti.

Kada treba primiti cjepivo protiv COVID-a, a kada protiv gripe?

Dr. Pierre smatra da se cjepivo protiv gripe treba primiti na početku sezone bolesti, a to je upravo u ovom mjeseci. Drugi će stručnjaci reći da se cjepivo protiv gripe treba primiti u listopadu. No kako je sad važno da što više ljudi primi cjepivo protiv COVID-a, neće biti problema ako primite oba cjepiva u sitom danu.

Moždani, srčani ili bolest pluća? Ovo su najvažniji simptomi 12 jako ozbiljnih bolesti

„Sada je sasvim u redu da primite cjepivo protiv gripe, a dobro je i vrijeme i za cjepivo protiv COVID-a ako ga još niste primili“, smatra dr. Pierre.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo