Moždani, srčani ili bolest pluća? Ovo su najvažniji simptomi 12 jako ozbiljnih bolesti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Moždani, srčani ili bolest pluća? Ovo su najvažniji simptomi 12 jako ozbiljnih bolesti

Shutterstock

Kada je kašalj samo kašalj, a kada je glavobolja simptom koji bi vas trebao zabrinuti?

U ovom tekstu donosimo pregledan popis svih simptoma koji bi mogli upućivati na neko ozbiljno zdravstveno stanje i koji upozoravaju da je vrijeme da posjetiti liječnika.
Zbuniti uvijek može činjenica da simptom koji se javlja na jednoj strani tijela može upućivati na probleme na drugom dijelu. Isto tako simptomi koji mogu biti beznačajni sami po sebi, mogu ustvari otkrivati ozbiljno stanje i velike zdravstvene probleme. Na vama je da slušate svoje tijelo, da ga dobro upoznate kako biste sve promjene mogli primijetiti na vrijeme, a ako ih primijetite, obavezno se javite liječniku

Simptomi koji mogu biti znak bolesti

1. Simptomi srčanog infarkta uključuju bol, pritisak i stezanje u sredini prsa koje traje dulje od nekoliko minuta: bol ili nelagoda u drugim dijelovima tijela mogu se javiti kao kratkoća daha, hladan znoj, mučnina.

2. Simptomi moždanog udara uključuju „padanje“ jednog dijela lica, slabost u rukama, problemi s govorom, vrtoglavica, gubitak stabilnosti i utrnulost. Gubitak vida i glavobolja su također neki od simptoma

3. Problemi reproduktivnog sustava koji mogu ukazivati na bolest su krvarenje u sredini ciklusa, svrab, peckanje, iritacija, bol i nelagoda tijekom seksa, bol u zdjelici ili trbuhu, neobičan iscjedak, nadutost, stalna potreba za mokrenjem.

4. Simptomi koji otkrivaju probleme s dojkama mogu uključivati iscjedak iz dojke, osjetljivost i bol u dojci, kvržice ili zadebljanja na dojci ili području oko dojke.

Liječnici upozoravaju: Ako želite izbjeći umor, nemojte pritisnuti ovaj gumb na mobitelu

5. Simptom bolesti pluća naravno uključuje kašalj, ali posebno onaj gdje se javlja i krv, kratkoća daha, poteškoće s disanjem, stalni bronhitis ili ponavljajuće upale pluća.

6. Simptomi problema s probavom ili želucem uključuju rektalno krvarenje, krv u stolici ili jako tamnu stolicu. Tu su promjene u probavi, poput nemogućnosti obavljanja nužde, proljeva, gastritisa, povraćanja krvi.

7. Da je došlo do razvoja bolesti bubrega mogu otkrivati problemi s mokrenjem, bol pri mokrenju ili stalni nagon za mokrenjem, krv u urinu ili čak mokrenje u krevet tijekom noći.

8. Simptomi bolesti kože mogu uključivati promjene poput novih madeža, česti osipi ili crvenilo lica i vrata, žutica, modrice koje ne prolaze ili crvenilo kože sa srebrnkastim mrljama.

9. Problemi sa zglobovima i mišićima se mogu otkriti ako bol u njima ne prolazi, na primjer imate stalni osjećaj peckanja, ukočenosti, upala ili se javlja crvenilo oko zglobova.

10. Simptomi emocionalnih problema uključuju anksioznost, depresiju, umor, napetost, noćne more, nezainteresiranost za dnevne aktivnosti, misli o samoubojstvu, halucinacije i lažne misli.

Ovo su pogreške koje trebate prestati raditi ako imate 40 i više godina i želite ostati zdravi

11. Opasne glavobolje mogu biti one koje dolaze naglo, mislite da je najgora glavobolja koju ste ikada imali, ali i one koje se javljaju uz mučninu, vrtoglavicu i povraćanje.

12. Problemi s težinom, oni koji mogu otkriti da imate problema s prehranom, često uključuju jaki žeđ, jaku glad, gubitak težine bez razloga, gladovanje, povraćanje, stalnu brigu o tome što jedete, kompulzivno vježbanje i depresiju.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo