Zdravlje

Zdravlje

Liječnici upozoravaju: Ako želite izbjeći umor, nemojte pritisnuti ovaj gumb na mobitelu

Shutterstock

Kada idete na spavanje, mobitel nemojte držati na dohvat ruke.

Kada ste otišli na spavanje, kakva vam je jutarnja rutina, ali i način na koji se budite određuju kako će izgledati vaš dan.

Vaš unutarnji sat je odgovoran za kvalitetu i količinu sna, a jako je osjetljiv na promjene u rutini i način buđenja. Zato je jedna od najnezdravijih stvari koje možete napraviti, na duge staze, stisnuti svako jutro gumb za odgodu alarma – upravo će to utjecati na vaš unutarnji sat i služiti kao podloga za sve što donosi novi dan.

„Iregularan unutarnji sat može imati negativan utjecaj na mogućnost kvalitetnog sna i na to kako ćete funkcionirati ostatak dana“, piše Harvard Health.

Ako pritisnete taj gumb, na gubitku ste

„Bez obzira na to koliko ste loše spavali i dalje morate ustati u isto vrijeme svakog jutra, a naviku da stisnete gumb za odgodu alarma morate potpuno izbaciti jer nije dobra za vas“, ističe Deirdre McSwiney, terapeut i stručnjak za spavanje.

Savjeti dermatologa: 10 jednostavnih načina kako izgledati 10 godina mlađe

Većina aplikacija za alarm ima odgodu na 9 minuta. Nije jasno zašto tvrtke odlučuju staviti ovo vrijeme odgode, ali se radi o standardnom podsjetniku. Gubiti dodatnih 9 minuta možda vam se ne čini kao velika tragedija, ali može imati utjecaj na kvalitetu vašeg sna.

Kako se uspješno razbuditi

Kako biste ustali lakše, morate se probuditi nakon što završi REM faza, prema pisanju stručnjaka s platforme Amerisleep. REM označava duboki san kada sanjamo i ako nas se probudi iz te faze, obično ćemo se jasno sjećati snova. U tim je trenucima mozak aktivan iako spavamo, pa je važno da se probudimo kada ciklus završi kako bi se osjećali odmornima.

Kada pritisnete gumb za odgodu, dajete si 9 minuta da se vratite u REM fazu, jednu od kritičnih faza sna prije buđenja. Kada se alarm opet upali, vi ćete biti usred ove faze i možete računati da ćete biti umorni.

Znakovi koji otrkivaju da možete patiti od poremećaja sna

“Kako biste se budili na kraju REM faze, zaboravite na gumb za odgodu, a ako maknete zavjese i pogledate u svjetlo dana, tada će mozak dobiti pravi signal da je ciklus završio pravilno i da ste budni”, dodaje Dr. Reena Mehra, sa klinike Ceveland. Ako ne možete bez odgode alarmna, možda je vrijeme da razmislite o tome koliko je kvalitetan vaš raspored i da napravite novi.

Spavate li sklupčani?

Ako upravo tako vi spavate, obavezno se nakon buđenja dobro istegnite. Ako ostanete u toj poziciji dok čekati novo zvono alarma, možda ste si upravo uništili cijeli dan.
Studija provedena na Harvardu je zaključila kako osobe koje spavaju u ovom položaju, i ostaju tako nakon buđenja imaju jako nisko samopouzdanje. “Ako se probudite u ovom položaju, budite se na „krivoj strani kreveta“, a sve popravite tako da se kratko posvetite vježbama istezanja“, dodaje dr. Cuddy.

5 stvari koje ne treba raditi s aluminijskom folijom, a svi ih radimo

Loš san ima posljedice

Tijekom spavanja luči se hormon rasta neophodan za obnovu stanica, kao i hormon odgovoran za obrambene funkcije organizma. Živčane stanice u kori mozga odmaraju se jedino dok spavamo; san utječe na osjećaj zadovoljstva, pamćenje i koncentraciju… S druge strane, pomanjkanje sna povećava rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog i srčanog udara, pojačava apetit, ali i utječe na plodnost, jer prema nekim studijama smanjuje broj spermija kod muškaraca za čak 30%. Nesanica kao najčešći poremećaj spavanja javlja se uslijed stresnih situacija i emocionalnih problema, no još češće povezana je s higijenom spavanja.

Udobnost kreveta na kojem spavamo, ali i temperatura u spavaćoj sobi, konzumacija teške hrane i alkoholnih pića prije odlaska na spavanje, sve to može utjecati na kvalitetu sna, a time i na to kako ćemo se idući dan osjećati i funkcionirati.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo