Mogu li se simptomi bolesti COVID–19 pojaviti i odmah nestati? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Mogu li se simptomi bolesti COVID–19 pojaviti i odmah nestati?

Shutterstock

Još uvijek ne znamo sve o ovoj bolesti…

Kao i o svim aspektima ove bolesti, još učimo o pojavi simptoma i njihovom razvoju.
Ako je vaš test bio pozitivan, a vi se odjednom osjećate puno bolje, no naknadno toga se simptomi opet pojave, jasno je da se pitate je li to normalno.

Ono što znamo do sada je da simptomi bolesti mogu slabiti ili jačati u periodu oporavka.
Neke bolesti, poput prehlade, uvijek se razvijaju očekivano: prvo vam curi nos, osjećate umor, a kroz par dana se osjećate puno bolje. No, pacijenti s COVID -19 javljaju kako se njihovi simptomi mijenjaju iz dana u dan, pa se nakon jedne noći mogu osjećati puno bolje.

Dijetetičar, nefrolog, specijalist nuklearne medicine… Specijalizacije za koje niste sigurni što znače

Trenutno znamo da je takav razvoj događaja normalan kao i da se mnogi oporave nakon par tjedana od pojave simptoma, čak i ako se njihov intenzitet mijenja u periodu oporavka.
Ipak, nekoliko je ljudi iskusilo i kronično stanje, pa su simptomi bili jednako teški cijelo vrijeme oporavka. Neki su prijavili kako im je potreban dodatna njega i 6 mjeseci nakon dijagnoze i „oporavka“.

Ako je i vaš test pozitivan, ili vjerujete da ste bili bolesni ali se niste testirali, a simptomi ne nestaju i nakon mjesec dana, potreban je razgovor s liječnikom kako bi vam pomogao da se što prije oporavite.

Koji su simptomi COVID – 19 bolesti, a koji gripe?

Simptomi bolesti COVID-19, koje uključuju temperaturu i kašalj jako su slični nekim drugim bolestima, a jedna od njih je svakako gripa.

Kako je sezona gripe sve bliže, kako što lakše razlikovati o kojoj se bolesti radi? Nova je studija malo olakšala ovu situaciju i novi podaci bi nam svima mogli pomoći da lakše razlikujemo simptome.

Kojim se redoslijedom simptomi javljaju?

Prema pisanju studije, ovo je redoslijed javljanja simptoma bolesti COVID-19:

1.    Temperatura
2.    Kašalj i bol u mišićima
3.    Mučnina i povraćanje
4.    Proljev

“Istraživanja otkrivaju kako pacijenti s gripom češće prvo pate od kašlja pa tek onda od temperature“, pojašnjava dr. Robert Glatter. U stvarnosti nije sve tako jednostavno jer gripa se može javiti uz cijelu lepezu simptoma, od boli u leđima do kašlja.
Glatter dodaje kako bi rezultati studije mogli biti korisni kada je u pitanju procjena većeg broja pacijenta koji u bolnicu dođu sa simptomima. Prema rezultatima studije, gripa će se često javiti uz pojavu kašlja, dok je prvi simptom COVID-19 bolesti temperatura.
Glatter je podijelio i svoja iskustva u liječenju pacijenta u New Yorku: „U suštini, dok je temperatura često prvi simptom zaraze koronavirusom, ono što vidim kod svojih pacijenta je često lepeza simptoma.

Anksioznost ili depresija? Simptomi su različiti, a evo kako prepoznati razliku

Kod nekih se tako javlja gubitak okusa, ali i promijene na prstima kao posljedica infekcije, a sve to bez javljanja temperature, kašlja ili drugih respiratornih simptoma“. Tako je imao i jednog pacijenta koji se javio sa simptomima glavobolje i vrtoglavice, što se može podudarati i sa simptomima moždanog udara.

A. A.

Foto: Shutterstock
 

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo