Može li se prevenirati alergija na kikiriki? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Može li se prevenirati alergija na kikiriki?

Mnogi roditelji ne žele ni pokušati dati djetetu kikiriki zbog velike količine alergena koji se nalaze u toj namirnici. Je li moguće prevenirati tu jednu od najraširenijih alergija?

Nove smjernice američkoga Instituta za alergije i infektivne bolesti govore kako upravo izbjegavanje kikirikija i bilo kakvih proizvoda od kikirikija može dovesti do razvoja alergije.

Alergija na kikiriki u posljednjih je nekoliko godina poprimila gotovo razmjere epidemije, a sada se napokon naslućuje rješenje kojim bi se ona mogla prevenirati – ističu stručnjaci. 

Alergije na hranu sve su češće

Zanimljivo je da se iz godine u godinu povećava broj alergičara. Alergija na kikiriki jedna je od najčešćih i najrasprostranjenijih alergija, a u razdoblju u Americi od 1997. do 2011. taj se broj povećao za 50%. Alergije su vodeći uzrok anaflaksije, za život opasne reakcije koja zaustavlja disanje i vodi do jako nagloga pada krvnoga tlaka. Zbog velike opasnosti koju nose, stručnjaci nastoje iznaći rješenje pomoću kojega će eventualno prevenirati alergiju na kikiriki. U skladu s time, definirali su tri skupine djece: s visokim, umjerenim i niskim rizikom za razvoj alergije na kikiriki i način kako se nositi s rizikom prema grupi u kojoj se djeca nalaze.

Evo zašto bi vam maslac od kikirikija trebao biti na listi omiljenih namirnica!

Visoki rizik

Djecu za koju se smatra da imaju visok rizik za razvijanje alergije na kikiriki preporučljivo je upoznati s hranom koja sadrži kikiriki, prije toga savjetujući se sa stručnjacima, u razdoblju od oko 4 do 6 mjeseci starosti. Ako su djeca osjetljiva na kikiriki, to ne znači nužno i da su alergična. Ako takva djeca dobiju male promjene na koži nakon hrane koja u tragovima ima kikiriki, onda je vrijeme da se posjeti stručnjak nakon čega će roditelji odlučiti što dalje: potpuno izbjegavati kikiriki ili ne.

Umjeren rizik

Djeca koja imaju umjerene promjene na koži ne trebaju nikakve dodatne provjere, savjetuju stručnjaci. Ova djeca mogu konzumirati hranu s kikirikijem i kikiriki između pola godine i godine života.

Što se dijete ranije upozna s kikirikijem, veća je mogućnost smanjenja razvijanja alergija. Ako dijete spada u skupinu srednjega ili niskoga rizika, može razviti otpornost na alergene iz kikirikija – savjetuju stručnjaci.

Viši životni standard razlog je sve češćih alergija!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo