Može li sprej za nos pomoći u prevenciji COVID-a? Znanstvenici vrijedno rade na tome - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Može li sprej za nos pomoći u prevenciji COVID-a? Znanstvenici vrijedno rade na tome

Znanstvenici rade na spreju koji bi brzo djelovao kao blokator infekcije, ali to predstavlja izazov.

Tijekom pandemije, dr. Anne Moscona je izbjegavala sva javna mjesta pa i svoju obitelj radi straha da onima koji su imunokompromitirani slučajno ne prenese virus. Sve se to pretvorilo u dodatnu motivaciju da se dovrši nešto na čemu s kolegama radi već desetljeće – lov na sastojke koji bi mogli zaustaviti virus na samom početku, prije nego uđe u tijelo. 

Kolege virolozi i ona sa sveučilišta Columbia u New Yorku, su uspjeli “uhvatiti” sastojak koji bi mogao zaustaviti virus. Još je bolja vijest da se radi o spreju za nos – igle nisu uključene. 

Sprej koji je razvila Moscona i tim je jedan od nacrta sprejeva za nos koji bi mogli prevenirati infekciju koronavirusom. Trebao bi djelovati brzo i koristiti se često, jednom ili dva put u danu na mjesta kroz koja virus može ući u tijelo, a to je često nos i grlo. 

Za razliku od cjepiva koji utječe na imunitet kako bi se razvila dugotrajna zaštita, sprej djeluje trenutno i kratkotrajno. Brojne su analize pokazale kako takvi sprejevi jesu djelotvorni kod zaustavljanja infekcija kod životinja. Ako će jednako djelovati na ljudima, bit će to dodatni arsenal kojega su znanstvenici razvili protiv virusa, navodi dr. Donna Farber, imunolog. 

Djeluju kao preventivna mjera

Cjepiva štite od ozbiljnih posljedica bolesti, ali slabije djeluju kao prevencija, a upravo bi sprej mogao ponuditi ljudima još jedan način zaštite od infekcije, uz nošenje maski i pravilnu higijenu. 

Simptomi visokog krvnog tlaka koji vas mogu smjestiti u bolnicu, upozoravaju liječnici

Unatoč obećavajućim podacima, puno je toga što se još mora napraviti: od prikupljanja sredstava farmaceuta do ispitivanja na ljudima, koji su do danas ograničeni, što zbog cijene što zbog broja istraživanja. Sprej mora zadovoljiti težak zadatak tako da oblaže bilo koju površinu na koju može doći virus. 

Sprej kojeg su stvorili Moscona i tim, na primjer, sadrži peptide koji će prevenirati ulazak virusa u organizam. Čak i ako znanstvenici pronađu komponentu koja će djelovati antivirusno i koja se može koristiti kao sprej te spriječiti infekciju koronavirusom kod ljudi, i dalje su pred izazovom kako učiniti da sprej ostane dovoljno dugo na mjestu na koje se nanosi kako bi trajno bio efikasan. 

“I nos i grlo su dizajnirani tako da se rješavaju stvari, a ako nešto tamo stavite – to će nos isprati van”; navodi Barclay. 

Ovo je 8 zlatnih pravila zdravog imuniteta – sigurni smo da ne poštujete sve, a jako su jednostavna

Znanstvenici mogu to pobijediti tako da naprave sprej koji će se češće nanositi, ali Barclay navodi kako se često događa da pojedinci kada znaju da moraju nešto dugo koristiti to i zanemare. Pa čak i kada bi infekcija započela u nosu, možda bi bilo potrebno da ta komponenta obloži usta i grlo pa čak i pluća. 

Ipak, takav bi sprej bio važan pomak, posebno kod onih koji ne nose masku često. “Ako imamo nešto što je skoro nevidljivo i sami to koristimo, vjerojatno je u pitanju velika dobra promjena”; zaključuje. 

KOJI SIMPTOM OTKRIVA BOLEST?

“Smjernice o simptomima su krive, a mnogi ih slijepo i dalje prate”, naveo je prof. Tim Spector te dodao kako u ovom trenutku COVID se prvo javljam istim simptomom kod trećine ljudi, a to je grlobolja. Temperatura i gubitak okusa su trenutno vrlo rijetki, pa tako puno ljudi misli kako nisu bolesni već imaju prehladu i neće se testirati. 

Spector dodaje kako bismo trebali biti svjesni da je novi val već ovdje, a varijante omikrona postaju jako invazivne na imunitet i mogle bi uzrokovati velike probleme ove zime. 

Virolog, profesor Lawrence Young se slaže: “Otkrivamo kako se virus razvija i “igra” oko imuniteta koji je stečen cijepljenjem i svim infekcijama koje je osoba možda imala. Velika je zabrinutost upravo što vidimo da ove nove varijante uzrokuju nešto veći broj infekcija. Iako smo možda to i očekivali, to samo pokazuje da se još nismo “izvukli” i da treba biti oprezan”. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo