Zdravlje

Zdravlje

Možete li se odjednom cijepiti protiv gripe, COVID-a i pneumokokne bolesti?

Iako mnogi ne razmišljaju još o gripi, a još manje o cjepivu, cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj je već započelo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kako je nabavljeno 600.000 doza cjepiva te je, kao i prijašnjih godina, besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno nabave/kupe cjepivo na temelju izdanog liječničkog recepta. Iz HZJZ-a upozoravaju kako je pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno imati privatni recept na cjepivo koji liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka. Moguće je i cijepljenje i u nekim ljekarnama, a za to se treba obratiti telefonski najbližoj ljekarni radi informacija.

Veći broj blaže oboljelih

Stručnjaci upozoravaju kako je ove godine u Australiji sezona gripe započela prije nego inače, a u prvih mjesec dana zabilježena je gotovo polovica ukupnog broja slučajeva prijavljenih tijekom cijele sezone 2020. godine. Broj slučajeva se udvostručio u približno dva tjedna i dosegao gotovo 90.000 prijavljenih slučajeva do početka lipnja (što u sezoni gripe na sjevernoj hemisferi odgovara studenom). Prema pisanjima australskih medija, samo do 14. kolovoza u toj je zemlji zabilježeno 216.725 laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe koji su prijavljeni Nacionalnom sustavu za nadzor bolesti (NNDSS), ali napominju da ti brojevi predstavljaju samo djelić ukupnih slučajeva.

S obzirom na to da u Australiji, kao i u svim dijelovima svijeta u kojima u ovom trenutku značajnije cirkulira virus gripe, dominira virus gripe A H3N2, to znači da i mi možemo očekivati epidemiju uzrokovanu ovim sojem. Kako je spomenuti soj manje virulentan od podtipa H1N1, možemo očekivati veći broj blaže oboljelih. Dakle, teške upale pluća uzrokovane virusom gripe i teške bakterijske komplikacije ne bi trebale biti tako učestale kao u nekoliko sezona pretpandemijskog razdoblja, ističe prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Prihvatljiv spektar nuspojava

No, gripa može imati i razorniji učinak nego što to većina ljudi misli. Može uzrokovati teške komplikacije, povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara i upale pluća, stoga je važno kontinuirano naglašavati važnost cijepljenja.

Preporučio bih da građani slijede preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stručnih medicinskih društava. Osobe s kroničnim komorbiditetima i kroničnim bolestima dišnog i krvožilnog sustava, dijabetičari, pretili, bez obzira na dob, svakako bi se trebali cijepiti. Preporuka je i cijepljenje trudnica te svih osoba starijih od 65 godina, uključujući one koji nemaju kroničnih bolesti. Dobro bi bilo kada bi se cijepile i mlađe zdrave osobe i djeca, no prvenstveno je bitno postići dobru procijepljenost rizičnih skupina, navodi prof. dr. sc. Goran Tešović.

Ako se netko u kratkom razmaku cijepi i protiv gripe i protiv COVID-19 i protiv pneumokokne bolesti, što treba znati? Jesu li takve kombinacije moguće ili mogu biti i opasne?

“Sva tri cjepiva imaju prihvatljiv spektar nuspojava, odnosno nisko su reaktivna, a najčešće nuspojave su lokalna bolnost (na mjestu aplikacije cjepiva), otok, ponekad crvenilo, a od sustavnih to su blaga vrućica – u pravilu ne viša od 38 C i trajanja ne duljeg od dva dana te glavobolja. Istovremeno primanje dva, odnosno primanje spomenuta tri cjepiva unutar roka od nekoliko dana ne povećava učestalost nuspojava niti bi trebalo imati utjecaja na njihov intenzitet. Dakle, istovremena primjena dvaju, odnosno primjena triju cjepiva unutar kratkog vremenskog roka je učinkovita i sigurna”, zaključuje prof. dr. sc. Goran Tešović.

Ljekarnica otkriva što ove jeseni kupiti za jačanje imuniteta – provjerite

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo