Zdravlje

Zdravlje

Možete li stajati na jednoj nozi 10 sekundi? To bi moglo otkriti koliko ćete živjeti

Shutterstock

Odmah stanite na jednu nogu!

U rezultatima studije objavljene ovog ljeta u Britanskom magazinu za Sport, otkriva se kako sobe koje nisu u stanju stajati na jednoj nozi 10 sekundi u srednjoj i starijoj dobi imaju skoro 50 posto veće šanse da će umrijeti prerano, piše Harvard Health. 

Znanstvenici su procijenili kako na testovima zdravlja gdje se je sedam godina provjeravala ravnoteža kod osoba starih od 51 do 75 godina, a u grupi od 1700 ispitanika, otprilike njih 123 umrlo od različitih uzroka. Nakon što su usporedili godine, tjelesnu težinu, postojeće bolesti, znanstvenici su utvrdili kako je pad na testu ravnoteže povezan s 83 posto višim rizikom od smrti za vrijeme trajanja studije, ako se usporedi s onima koji su test odradili. 

Znate li koliko trebate voziti bicikl ako želite smršaviti i ubrzati metabolizam?

Studija je otkrila da se samo radi o poveznici (ne uzroku i posljedici) između mogućnosti da su uspješno završili test ravnoteže i smrti. 

Ali ako želite i vi provjeriti možete li stajati na jednoj nozi 10 sekundi, možete od toga imati i koristi jer ćete tako vježbati ravnotežu i smanjiti šanse da će doći do pada, bez obzira utječe li to na dugovječnost. 

Evo kako napraviti test

Stanite blizu oslonca, ako će vam zatrebati. Ruke raširite i stanite na jednu nogu do koljena. Tako morate izdržati 10 sekundi. Sve ponovite još jednom s drugom nogom.  

KAKO POBOLJŠATI RAVNOTEŽU? 

Prije svega valja imati na umu da problemi s ravnotežom mogu voditi do pada a tako i lomova, pa je upravo ta vještina od velike koristi kasnije u životu. Pokušajte par minuta u danu raditi neke jednostavne vježbe za ravnotežu, a evo što liječnici savjetuju: 

  • Stojte na jednoj nozi dok perete zube, 10 sekundi na lijevoj, pa 10 sekundi na desnoj. Ovu biste vježbu trebali raditi bosi, a ako vam je preteška, uzmite pauzu od 10 sekundi prije nego stanete na drugu nogu. 
  • Primite se za kvaku vrata i 1 minutu stojte na jednoj nozi, tako da ih svakih 10 sekundi zamijenite nogu. 

Ako imate više od 60 godina i želite uživati u životu, nemojte raditi ove stvari

Ako se i dalje borite s ravnotežom, razmislite o tome da posjetite liječnika jer bi vam fizioterapija mogla pomoći da ojačate mišiće u nogama kako biste mogli lakše držati ravnotežu. 

Ordinacija.hr 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo