Zdravlje

Zdravlje

Muči vas neugodan zadah? Jednostavnim koracima riješite problem

Do danas vam ništa nije pomoglo da se riješite neugodnog zadaha?

Dok će mentol bombon ili žvakaća guma riješiti kratkotrajno problem prije sastanka, ako se borite s ovim stanje već dugo vrijeme, moguće je da iza tog problema stoji jedan ili nekoliko medicinskih razloga. Umjesto maskiranja simptoma, važnije bi bilo posjetiti stomatologa kako bi se otkrilo što to točno uzrokuje pojavu neugodnog zadaha u vašem slučaju. Dr. Mahnaz Rashti, stomatolog, navodi što sve može stajati iza ovog problema i kako ga učinkoviti riješiti.

Halitoza, neugodan zadah, ima brojne uzroke, što znači da će često biti krivci razni faktori a ne samo jedan. Dr. Rashati kaže kako najčešće vidi kombinaciju barem dva uzroka od mogućih – paradentoza, bolest desni, karijes, upale sinusa, bolesti želuca, suha usta, dehidracija, infekcije, određena teška oboljenja koja se liječe kemoterapijom, hrana i napici, lijekovi, alkohol, duhan… kombinacije svih faktora su moguće.

Znate li kako stare zubi? Dva su glavna uzroka, a jedan napitak koliko je zdrav, toliko je i štetan

RJEŠENJA ZA NEUGODAN ZADAH

Sad kad znamo što sve može biti uzrok, na pitanje mogu li se eliminirati svi ovi faktori, dr. Rashiti odgovara kako uz sve uzroke, jedan sam isto tako može biti glavni krivac za neugodan zadah, ali ga je teško riješiti dok se ne eliminiraju svi mogući uzroci. Drugim riječima, umjesto da zamaskirate problem, najvažniji je korak da posjetite stomatologa kako bi provjerio prije svega vodite li odgovarajuću brigu o usnoj šupljini i stanju koje bi moglo biti uzrok pojave neugodnog zadaha.

Tu je nekoliko načina da sami tijekom dana vodite brigu o tome da se ne pojave nikakvi problemi, pa ni neugodan zadah. Ako imate parodontalnu bolest rješenje je pravilna higijena i održavanje iste. Ako imate karijes, valja posjetiti liječnika i naravno paziti da se opet ne pojavi. Ako imate suha usta, solucija je da uvijek imate pored sebe tekućinu za piće ali isto tako da redovito ispirete usnu šupljinu vodicama bez alkohola.

Cijelo vrijeme konac za zube koristite pogrešno! Stomatolog objašnjava u čemu griješite

Uz to, ako imate problema sa sinusima radi infekcija i alergija, potrebno je pri svakom pranju zubi četkicom oprati i jezik. Ako ste pušač, naravno, prestanite pušiti kako biste zaštitili cijelo zdravlje, ali i riješili problem neugodnog zadaha.

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo