Muku mučite s tigrastim i drugim vrstama komaraca? Evo kako si pomoći - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Muku mučite s tigrastim i drugim vrstama komaraca? Evo kako si pomoći

Shutterstock

Dolaskom toplijih dana i uz prisutnost dovoljne količine vode u okolišu, broj vrsta komaraca i njihovih legla u našoj okolini se povećava.

Stoga je broj tih napasnih kukaca koji lete oko nas posljedica prisutnih uvjeta potrebnih za njihov razvoj, prije svega količine vode i temperature. U naseljenim sredinama znatno im u tome pomaže čovjek jer često pogoduje njihovu razvoju. Na smanjenje broja komaraca značajno utječu mjere koje se poduzimaju u njihovu suzbijanju.

Kora krastavca, lavanda, eterična ulja… Bakini recepti za zaštitu od komaraca

Cijeli razvojni ciklus (od jaja do odrasle jedinke) u proljeće traje, ovisno o temperaturi vode, približno tri ili četiri tjedna, a u vrućem ljetnom razdoblju za razvoj je potrebno manje od tjedan dana. Ovisno o vrsti, komarci se mogu razvijati u čistim i onečišćenim vodama, raznolikim prirodnim staništima i staništima koja su nastala utjecajem ljudi.

Tigrasti komarci

Na području grada Zagreba udomaćen je tigrasti komarac (Aedes albopictus), azijska invazivna vrsta komaraca. Za razliku od većine vrsta na našem području koje su aktivne predvečer i tijekom ranojutarnjih sati, tigrasti komarac je aktivan i bode tijekom cijelog dana. Odabranog domaćina izbode gotovo nečujno i najčešće nevidljivo. Razvija se u raznolikim umjetnim leglima, a za razvoj mu je potrebna vrlo mala količina vode, svega nekoliko milimetara visine vodenog stupca. 

Kako se zaštititi? 

Tri su osnovna koraka u zaštiti od komaraca: 

1. Osobna zaštita

Koristite repelente – sredstva koja odbijaju komarce. Među djelotvornim aktivnim tvarima u repelentima nalaze se DEET (NN-dietil-metatoluamid, 20-50%) i icaridin.

Pridržavajte se uputa za korištenje repelenata.

Pri boravku u području u kojem su komarci brojni nosite prikladnu odjeću svijetlih boja, dugih rukava i duge hlače.

Zaštitite prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postavite mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

Cijepljenjem se možemo zaštititi od nekih bolesti koje prenose komarci. Stoga preporučamo, mjesec dana prije putovanja u zemlje izvan Hrvatske posjetite Centar za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i savjetujte se sa specijalistom epidemiologije.

2. Spriječite razvoj komaraca – uklonite legla komaraca u dvorištima i vrtovima.

Građani odgovornim ponašanjem mogu značajno utjecati na smanjenje broja komaraca u svojem okruženju (prvenstveno vrsta koje su brojne tijekom ljeta). Potrebno je ukloniti vodu koja može postati leglo komaraca.

Ako vam tijekom ljeta dosađuju tigrasti komarci ili druge vrste komaraca, potrebno je pažljivo pregledati dvorište i pokušati pronaći legla komaraca. Tigrasti komarci najčešće lete u okolini mjesta gdje su se izlegli.

Što činiti?

  1. Ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, staklenke, igračke, odbačene predmete, automobilske gume te druge vrste posuda.
  2. Redovito (jednom tjedno) prazniti ili mijenjati vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu.
  3. Spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom.
  4. U vaze za cvijeće na grobljima staviti pijesak ili zemlju, prirodno cvijeće zamijeniti umjetnim.
  5. Odlagati krupni otpad na za to predviđena mjesta. Predmete odlagati tako da se u njima ne nakuplja voda.
  6. Održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane.
  7. Održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija).
  8. Folije (cerade, tende i sl.) postaviti na način da na njima nije moguće zadržavanje vode.
  9. Održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene.
  10. Uređivati okućnice i vrtove, redovito kositi zelene površine i orezivati živice da se u njima što manje zadržavaju odrasli komarci.

Ako niste uspjeli pronaći legla komaraca u okućnici, možete pozvati u pomoć tvrtku zaduženu za suzbijanje komaraca na području vašeg stanovanja i potražiti pomoć. Tvrtka će obaviti izvit kod vas i vaših susjeda, pokušati pronaći legla komaraca i poduzeti potrebne mjere suzbijanja.

3. Pomozite u učenju i osvješćivanju zajednice kako bi naša zajednička borba protiv komaraca bila što uspješnija. Važno je sudjelovanje svakog pojedinca. 

Smrdljivi martini opet napadaju: Evo što ih privlači i kako ih se riješiti

Tekst pripremila: Ana Klobučar, dr.sc. biologije, Voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, Služba za epidemiologiju

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo