Zdravlje

Zdravlje

Multipla skleroza: budistička meditacija ublažava umor i depresiju

Prakticiranje budističke meditacije ublažava umor, depresiju i druge životne izazove koji obično prate oboljele od multiple skleroze. Pokazali su to rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Neurology, američke Akademije za neurologiju.

Budistička meditacija predstavlja niz tehnika kojima se razvija svjesnost, koncentracija, mirnoća i uvid. Temelj budističke meditacije se krije u pažnji i promatranju.

kDo zaključka da budistička meditacija ima značajnu zdravstvenu korist znanstvenici su došli na temelju istraživanja u kojem su sudjelovale osobe oboljele od multiple skleroze. I dok je jedna skupina sudionika tijekom istraživanja primala uobičajenu medicinsku njegu, druga je grupa osam tjedan prakticirala budističku meditaciju. Rezultati su nedvojbeno pokazali da drevna tehnika smanjuje umor i depresiju te poboljšava ukupnu kvalitetu života. Dobra je vijest da se pozitivni učinci meditacije nastavljaju i kroz idućih šest mjeseci.

“Osobe s multiplom sklerozom se često moraju suočiti s posebnim životnim izazovima vezanima za posao, financijsku sigurnost, rekreativne i društvene aktivnosti, i osobne odnose. Tu su dakako i strahovi povezani sa sadašnjim ili budućim fizičkim simptomima i mogućim invaliditetom. Umor, depresija i anksioznost također su uobičajene posljedice ove bolesti. Nažalost, tretmani koji pomažu usporiti proces bolesti mogu imati vrlo mali utjecaj na spomenute simptome. Stoga su dopunski tretmani koji brzo i izravno poboljšavaju kvalitetu života jako dobrodošli”, izjavio je dr. Paul Grossman predstavnik švicarske Sveučilišne bolnice Basel.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo