Multivitamini ne utječu na ishod raka debelog crijeva

tablete, vitamini 2

Pacijenti s rakom debelog crijeva koji tijekom bolesti i nakon post-operativne kemoterapije piju multivitamine, ne smanjuju svoj rizik od povratka raka ili umiranja od spomenute bolesti, pokazali su rezultati istraživanja Dana-Farber instituta za rak.

Tijekom proučavanja pacijenata s trećom fazom raka debelog crijeva, istraživači su otkrili da korištenje multivitamina nije imalo blagotvoran učinak na bolesnike, odnosno ishod bolesti. Iako nisu imali pozitivan učinak, spomenuti multivitamini nisu djelovali niti negativno na pacijente. Rezultati istraživanja su objavljeni u online izdanju časopisa Journal of Clinical Oncology.

kNo, bez obzora na kontradiktorne dokaze o učinkovitosti multivitamina na smanjenje rizika od raka i smrti, istraživanja pokazuju da oko 30 posto Amerikanaca uzima multivitamine kako bi spriječili i liječili kronične bolesti poput raka. Među pacijentima koji su preživjeli smrtonosnu bolest, između 26 i 77 posto njih je upotrebljavalo multivitamine.

"Budući da visoki postotak oboljelih od raka koristi multivitaminske dodatke u uvjerenju da će im pomoći u borbi protiv raka, smatrali smo da je važno ispitati sve dostupne podatke kako bismo ustanovili kakav je učinak multivitamina na povratak karcinoma i preživljavanje", poručuju onkolozi Dana-Farber instituta za rak.

A rezultati su nedvojbeno pokazali da se stopa preživljavanja ne razlikuje kod bolesnih pacijenata koji su uzimali multivitamine i oboljelih koji nisu upotrebljavali dodatke prehrani.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!