Muška i ženska ljubomora se razlikuju

ljubomora, ljubavni trokut

Istraživanje je pokazalo kako su muškarci ljubomorni kada je u pitanju seksualna nevjera partnerice, dok se žene više ljute zbog emocionalnog preljuba.

Iako je ljubomora složeni osjećaj svojstven i muškarcima i ženama, čini se kako oni sasvim različito reagiraju na zelenooko čudovište.

Istraživači koji su poručavali preljube ustanovili su "njegovu" i "njenu" verziju osjećaja prevarenog partnera. Kada muškarac prevari svoju partnericu, nju neće naljutiti to što je spavao s drugom ženom, nego mogućnost uspostavljanja emocionalne povezanosti s tom drugom ženom, tvrde psiholozi.

Prevarene se žene boje kako bi mogle izgubiti oslonac i povezanost koja njima i njihovoj djeci daje sigurnost i zaštitu.

S druge strane, kada se partnerica nađe u glavnoj preljubničkoj ulozi, sam seksualni čin je ono što će najviše uzrujati muškarca, a ne mogućnost da se njegova partnerica zaljubi u suparnika. Biološki govoreći, ne žele spajanje njenih gena s genima nekog drugog muškarca.

Razlika u percepciji preljuba i ljubomori se može povezati s evolucijskim instinktima. U tom svjetlu, psiholozi su zaključili kako su žene spremnije oprostiti prevaru zbog svoje potrebe za sigurnošću.

"Muškarac je kroz eone naučio biti hiper oprezan kada je u pitanju seks jer nikada ne može biti u potpunosti siguran kako je on otac djeteta, dok se žene više brinu o tome da imaju partnera koji se angažira oko odgajanja obitelji", pišu voditelji istraživanja objavljenog u časopisu Psychological Science.

Međutim, psiholozi Kenneth Levy i Kristen Kelly sa Sveučilišta u Pennsylvaniji sumnjaju u ovu evolucijsku teoriju ljubomore jer postoji velika podgrupa muškaraca kojima je emocionalna nevjera gora od seksualnog preljuba, baš kao što osjećaju žene. Neke su osobe (oba spola) sigurnije u svoje veze, dok druge bježe od potrebe za prisnom vezom. Psiholozi vide ovu kompulzivnu ovisnost o samome sebi kao obrambeni mehanizam od duboko ukorijenjenih osjećaja povrijeđenosti.

Istraživači tvrde kako se ove osobe više zabrinjavaju seksualnim aspektom veze nego emocionalnom intimnošću.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!