Zdravlje

Zdravlje

Muškarci naslijeđuju bolesti srca od očeva

Određeni geni zapisani u muškim kromosomima mogu povisiti rizik od bolesti srca za 50 posto!

Do sada se hormon estrogen okrivljavao za mušku sklonost razvijanju bolesti srca (u odnosu na žene), no britanski istraživači su ponudili novi razlog. Naime, ustanovili su kako neki muškarci mogu naslijediti povišen rizik od bolesti srca neposredno od svog oca! Ovo je otkriće bitno u svijetu genetike jer povezuje srčane bolesti i muški kromosom (Y).

Istraživači Odsjeka za krvožilne bolesti Sveučilišta u Leicesteru su se koncentrirali na 11 regija kromosoma Y – s obzirom da se on nije puno mijenjao prošlosti, znanstvenici uz pomoću ovih regija mogu ustanoviti porijeklo muškaraca. U genetici, osobe koje imaju isto porijeklo pripadaju istoj haploskupini (diljem svijeta ih ima 30).

Britanski su stručnjaci ustanovili kako su muškarci koji su razvili bolesti srca skloniji pripadanju istoj haploskupini u odnosu na muškarce koje nisu mučile srčane bolesti. Točnije, oni koji su pripadali haploskupini I bili su izloženi 50 posto većem riziku od srčanih bolesti nego muškarci drugačijeg porijekla. Taj je rizik ostao visok čak i kada su uzeli u obzir druge faktore rizika za bolesti srca, poput hipertenzije, povišenog kolesterola, pušenja, dijabetesa ili pretilosti.

Znanstvenici procijenjuju kako 20 posto
Europljana i deset posto Amerikanaca pripada haploskupini I. Ta je skupina najčešća u zemljama sjeverne Europe, kao što su Danska, Norveška i Švedska, a rjeđa u južnijim krajevima – Španjolskoj, Francuskoj i Italiji.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo