Zdravlje

Zdravlje

Muškarci šireg struka skloniji su sljepoći

Osim što je nakupljanje suvišne težine u srednjoj dobi faktor rizika za srčane bolesti i dijabetes, stručnjaci tvrde kako ono može značajno povisiti rizik od sljepoće kada su u pitanju muškarci.

Stručnjaci Sveučilišta u Melbourneu pratili su više od 21.000 osoba starih između 40 i 69 godina kroz razdoblje od nekoliko godina i analizirali razloge zašto su razvili makularnu degeneraciju oka.

Ustanovili su kako širenje struka u srednjoj dobi izlaže muškarce povišenom riziku razvijanja makularne degeneracije oka u starijoj dobi – najčešćeg uzroka sljepoće osoba starijih od 50 godina. Čak i mali porast veličine struka povisuje rizik od senilne makularne degeneracije oka do 75 posto! Na sreću za žene, veza između velikog trbuha i sljepoće ustanovljena je samo kod muškaraca.

Stručnjaci Sveučilišta u Melbourneu smatraju kako je za razliku između spolova odgovorno djelovanje ženskog hormona estrogena. Naime, abdominalno salo oslobađa estrogen u tijelo, a istraživanje na životinjama je potvrdilo kako ovaj hormon može uzrokovati upalu u krvnim žilicama u pozadini očiju. Žene, koje imaju višu razinu estrogena, manje su osjetljive na njegov učinak.

Prema posljednjim podacima, senilna makularna degeneracija oka je problem za čak 25 do 30 milijuna osoba diljem svijeta. Ova je degenerativna bolest povezana sa starenjem, obilježava ju istrošenost dijela oka odgovornog za centralnu vidnu oštrinu te se dijeli na suhu i mokru degeneraciju.

Sljepoća može nastupiti u vrlo kratkom roku – za tri mjeseca ako se osoba ne liječi. Terapija uključuje mjesečne injekcije lijekova koji sprječavaju rast abnormalnih krvnih žila u pozadini oka. Ako se primijene dovoljno rano, mogu spriječiti potpun gubitak vida.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo