Zdravlje

Zdravlje

Na ovih 5 dijagnostičkih pretraga uzalud bacate novac, tvrde liječnici

Shutterstock

Koliko god se ideja da preduhritite opasna zdravstvena stanja činila dobrom, neke je dijagnostičke postupke bolje preskočiti jer time činite dobro svome zdravlju, ali i bankovnom računu

Svjedoci smo prave poplave komercijalnih oglasa koji nas pozivaju da kupimo lijek koji „dokazano“ liječi stanje za koje medicina još uvijek nema odgovor, a još veći problem predstavlja činjenica da mnogi testovi i tretmani, koji nam izgledaju kao odlična ideja, u stvarnosti to nisu.

Koja je razlika između alergije i intolerancije na hranu?

1. Test intolerancije na hranu

Posljednjih nekoliko godina ovo je jedna od najpopularnijih komercijalnih dijagnostičkih metoda za koju se odlučuje sve više ljudi, a liječnici upozoravaju da je u većini slučajeva nepotrebna.

Ukoliko vas muče simptomi koje ne možete objasniti ili vaš liječnik smatra da vam je ovakvo testiranje potrebno, onda uistinu možete imati koristi od njega. Međutim, u svim drugim slučajevima radi se o bacanju novca jer – ukoliko vas stručnjak ne uputi na pretragu i ne rastumači vam dobivene nalaze te vas uputi u daljnji postupak – rezultati testa, kakvi god bili, za vas su posve beskorisni.

Smatrate li da određene namirnice štete vašem probavnom sustavu, o tome porazgovarajte sa svojim liječnikom i zamolite ga da vas uputi što biste trebali poduzeti po tom pitanju.

2. Alternativne hormonske terapije

Žene koje se suočavaju s težim simptomima tijekom menopauze nerijetko koriste  nadomjesnu hormonsku terapiju koja im olakšava svakodnevno funkcioniranje. Međutim, liječnici upozoravaju da bi trebale biti osobito oprezne kad se radi o tzv. bioidentičnim hormonima, za koje  njihovi zagovornici tvrde da su prirodniji.

Što je potrebno znati o menopauzi i hormonskom nadomjesnom liječenju (HNL)

„Čuvajte se izraza koji zvuče kao da su znanstveno potkrijepljeni, a u stvarnosti ovi lijekovi sadrže spojeve koji nisu dovoljno laboratorijski ispitani, niti su regulirani od strane svih potrebnih institucija. Pokušajte se realno postaviti prema trendovskim tretmanima čiji  su dugoročni učinci još uvijek nepoznanica stručnoj zajednici“, upozoravaju liječnici.

3. Testiranje gena za Alzheimerovu bolest

Razumjeti što znači genetsko testiranje i biti psihički spreman za rezultate testa puno je kompleksnije od testiranja na streptokok u grlu, upozoravaju liječnici. Što kad rezultati testa budu gotovi? Želite li doista znati što vam je zapisano u genima?

“Pacijenti moraju biti svjesni da ukoliko rezultati testa budu pozitivni, ta bi spoznaja mogla promijeniti njihov psihološki profil za sljedećih 40 godina života. Genetski testovi također otkrivaju sklonost ili malo povećan rizik – oni nisu jamstvo da ćete razviti stanje za koje se testirate. Dobro razmislite prije nego se odlučite na ovaj korak. Želite li doista živjeti s tim saznanjem ili ste samo podlegli sveopćem trendu genetskog testiranja za sve i svašta?”, pitaju se liječnici.

4. Ispitivanje gustoće kostiju

Vaše su vam kosti vrlo važne pa budite oprezni kada se radi o testovima gustoće kostiju. Možda ste slušali mnogo o osteoporozi, ali test nema smisla ako nemate više od 65 godina (70 za muškarce). Budite mudri. Liječnici predlažu da napravite jednostavne krvne pretrage za  provjeru razine vitamina D i kalcija koje vam mogu pružiti vrlo dobar uvid u stanje vaših kostiju.

5. Testiranje na Lajmsku bolest

Znakovi Lajmske bolesti uključuju osip oko ugriza, bol u zglobovima i mišićima, glavobolju i groznicu. Vjerojatnost da će vas ugristi krpelj zaražen ovom bolešću raste ako živite u području gdje su nastanjeni, ako ste često na otvorenom, pogotovo u ruralnim mjestima tijekom kasnog proljeća i ranog ljeta. Međutim, ukoliko rijetko hodate šumom, nemate kućne ljubimce koji bi na krznu donijeli krpelje u vaš dom, Lajmska bolest ne bi trebala biti na vašoj listi potencijalnih problema. Osim toga, dvostupanjski test krvi na lajmsku bolest poznat je po davanju lažnih pozitivnih rezultata.

Lajmska bolest – infekcija koja može zahvatiti svaki organ

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo