Zdravlje

Zdravlje

Nada za liječenje mladih s upalnom bolesti crijeva

Referentni centar za dječju gastroenterologiju i poremećaje prehrane Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj pokrenuo je organizaciju prve tranzicijske skrbi za adolescente s kroničnim upalnim bolestima crijeva.

9 najboljih namirnica za Crohnovu bolest

Kronične upalne bolesti crijeva najčešće se javljaju tijekom adolescencije i mlađe odrasle dobi, mahom između 15. i 30. godine života. Međutim, danas se čak 25-30 posto bolesti dijagnosticira u dječjoj dobi.

Za termin “upalne bolesti crijeva” možemo reći da je zajednički nazivnik za Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis i nedeterminiranu upalnu bolest crijeva. Radi se o kroničnim bolestima koje prvenstveno zahvaćaju probavni sustav. Međutim, Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava, dok je u ulceroznom kolitisu bolest limitirana na debelo crijevo.

Problem s kojim se suočavaju adolescenti oboljeli od upalnih bolesti crijeva upravo je kontrola bolesti nakon prestanka liječenja na pedijatrijskom odjelu, budući da u tom trenutku trebaju postati odgovorni za vlastito liječenje, a nemaju adekvatna saznanja o svojoj bolesti, s obzirom da su o tome do tada brigu vodili njihovi roditelji.

S ciljem poboljšanja skrbi za taj segment pacijenata ESPGHAN (Europsko pedijatrijsko gastroenterološko društvo) i Europska organizacija za Crohn i kolitis (ECCO) preporučuju uspostavljanje tranzicijskih klinika za adolescente u kojima bi se mladi pacijenti, ali i njihovi roditelji mogli educirati za drugačiji oblik zdravstvene skrbi te tako bolje kontrolirati bolest i poboljšati kvalitetu života.

Na tom je tragu Referentni centar za dječju gastroenterologiju i poremećaje prehrane Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj pokrenuo organizaciju prve tranzicijske skrbi za adolescente s kroničnim upalnim bolestima crijeva u kojoj će sudjelovati sve zagrebačke pedijatrijske gastroenterologije (Klinika za dječje bolesti Zagreb, KBC Rebro, KBC Sestre milosrdnice) te internisti gastroenterolozi ustanova u kojima se adolescenti nastavljaju liječiti (KBC Sestre milosrdnice, KBC Rebro, KB Dubrava).

“Učinkovitost tranzicijske skrbi, koja predstavlja novost u hrvatskom zdravstvenom sustavu, ujedno je tema projekta na kojemu će raditi i novozaposleni doktorand tijekom tri godine. Njegovu će plaću i doktorski studij u cijelosti će tijekom tri godine financirati pet tvrtki – AbbVie, Alvogen/Hospira, Dr. Falk Pharma, MSD i PharmaS – koje su, svojom donacijom koju je odobrilo Ministarstvo zdravlja, omogućile organizaciju tranzicijske skrbi i odvijanje projekta te zapošljavanje jednog mladog liječnika koji po definiciji mora biti u deset posto najboljih studenata“, naglasila je prof. dr. sc. Sanja Kolaček, dr. med., predstojnica Klinike za pedijatriju i voditeljica Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

K.P.
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo