Zdravlje

Zdravlje

Nada za život onkoloških pacijenata: Za nove stanične imunoterapije potrebno 2,5 milijuna eura

Prikupimo li se 2,5 milijuna eura, onkološki pacijenti u Hrvatskoj dobit će novu šansu za život.

Uvođenjem četiri oblika stanične imunoterapije u Hrvatsku, bila bi stvorena nova nada za izliječenje onkoloških pacijenata. Kako bi terapije postale dostupne, a pacijenti dobili novu priliku za život, potrebno je prikupiti 2,5 milijuna eura. Poruka je to konferencije za medije na kojoj su doktori i znanstvenici okupljeni ispred Zaklade Zora predstavili projekt Uvođenja naprednih oblika staničnih imunoterapija tumora u Hrvatskoj.

„Stanična imunoterapija je složena, ali učinkovita metoda liječenja onkoloških pacijenata kod kojih je tumor metastazirao i drugi oblici liječenja više ne djeluju. Ideja je da u kliničku praksu uvedemo četiri oblika staničnih imunoterapija tumora. Limfocite T s kimeričkim receptorom (CAR-T) koji su već pokazali izvrsnu učinkovitost u liječenju određenih podskupina leukemija B stanica ili limfoma 1, zatim tumor-infiltrirajuće limfocite koji su visoko učinkoviti u liječenju metastatskog raka dojke 2, tumorska cjepiva koja produžuju život pacijenata s karcinomom prostate i pluća te onkolitičke viruse koji djeluju kod pacijenata s glioblastomom“, istaknuo je Mladen Merćep, imunolog iz Dječje bolnice Srebrnjak, inače idejni začetnik projekta uvođenja staničnih imunoterapija u Hrvatsku.

U Hrvatskoj trenutno postoji primjena CAR-T limfocita, no samo za liječenje velikostaničnog limfoma, poručio je internist Igor Aurer iz KBC-a Zagreb, a cilj je da CAR-T terapija postane dostupna svim onkološkim pacijentima kojima drugi oblici liječenja više ne pomažu.

U projekt se stoga uključila i Caring Cross neprofitna organizacija iz Sjedinjenih Američkih Država, čiji je izvršni direktor Hrvat Boro Dropulić. Za uvođenje CAR-T stanica u RH planirano je korištenje koristi novu generaciju vektora koju razvijaju znanstvenici iz Caring Crossa.

„Pedijatrijska onkološka priča jedna je od najtužnijih u medicini. Mi liječnici nećemo se zadovoljiti s 80% izlječenja, nego tek s onih 100%, tako da više ni jedno dijete ne umre od tumora. Stoga su ovakve inicijative i napori put koji nas vodi prema cilju“, kazao je predstojnik Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Goran Roić.

Kako bi stanična imunoterapija u Hrvatskoj zaživjela, potrebna je nabavka skupocjene opreme. Zaklada Zora zato je pokrenula donatorsku kampanju u kojoj je u prvoj fazi potrebno prikupiti 1 milijun eura za pokretanje liječenja CAR-T stanicama. Ostvari li se plan, u roku od godine dana prvi pacijenti u Hrvatskoj mogli bi dobiti CAR-T pripravak za terapiju.

Nije svaka grlobolja posljedica bakterijske i virusne infekcije, uzrok može biti opasan

„Za uvođenje sva četiri oblika staničnih imunoterapija tumora potrebno je 2,5 milijuna eura. Prikupimo li ih zajedničkim snagama, onkološki pacijenti u Hrvatskoj dobit će novu šansu za život“, poručio je Mladen Merćep, imunolog iz Dječje bolnice Srebrnjak.

Donirati možete uplatom na žiro račun Zaklade Zora IBAN (PBZ) HR46 2340 0091 1111 7426 8, svrha uplate: donacija. Za uplate iz inozemstva SWIFT (BIC): PBZGHR2X. Račun je otvoren u Privrednoj banci Zagreb d.d., Radnička cesta 50, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo