Zdravlje

Zdravlje

Nanočestice ukazuju na krvni ugrušak

Veliki napredak stiže iz Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu, čiji su stručnjaci razvili nanočestice koje mogu pronaći krvne ugruške i učiniti h vidljivima novoj vrsti rentgenske tehnologije.

Prema njihovim riječima, ove će nanočestice završiti eru nagađanja kada su u pitanju osobe koje se javljaju u bolnicu zbog bolova u prsima zbog mogućeg srčanog udara.

“Svake godine milijuni nam dolaze na hitnu zbog bolova u prsima. Za neke znamo kako nije u pitanju srce, no za većinu nismo sigurni. Kad god postoji sumnja, pacijent mora biti zaprimljen i proći pretrage kako bi se isključio ili potvrdio srčani udar”, tvrdi kardiolog Gregory Lanza, jedan od voditelja istraživanja.

Umjesto zadržavanja preko noći radi pretraga, sada će nova tehnologija omogućiti otkrivanje lokacije krvnog ugruška za nekoliko sati.

“Kad imate srčani udar, stjenka koronarne arterije puca, a ugrušak se stvara kako bi to popravio. Međutim, taj ugrušak čini žilu užom i krv ne može proći kroz nju. Sada imamo nanočesticu i možemo vidjeti taj ugrušak”, objasnio je dr. Lanza.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo