Zdravlje

Zdravlje

Natrijev askorbat – popularan oblik vitamina C

Natrijev askorbat sve je popularniji oblik vitamina c u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, posebice zbog sposobnosti brze apsorpcije u organizmu. Vrijeme je novac a i zdravlje, zato želimo djelovanje koje našem tijelu donosi brzu promjenu.

Svi smo već upoznati s činjenicom da je vitamin c jedan od esencijalnih vitamina te da ga je potrebno unositi svakodnevno u naš organizam. Brojni su pozitivni učinci c vitamina, dokazano doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, povećava apsorpciju željeza, smanjuje umor i iscrpljenost te potpomaže normalnom metabolizmu stvaranja energije. Ujedno jedan je od najvažnijih antioksidansa, molekula koje čiste organizam od štetnih slobodnih radikala, te štiti stanice od oksidativnog stresa.

Oksidativni stres može dovesti do brojnih zdravstvenih tegoba kao što su bolesti srca i krvnih žila (stvaranje plaka u krvnim žilama), dijabetesa te raka.

Nedostatak ovog vrlo važnog vitamina u organizmu može dovesti do razvoja nekolicine simptoma; umora, iscrpljenosti, bolova u mišićima, podložnost infekcijama, a veći nedostaci i do poremećaja sinteze kolagena zbog čega nastaje slabost u kapilarama, teško zarastanje rana, klimavost zuba, promjene na desnima, kostima, zglobovima, anemije itd..

Limun, kivi, naranče, šipak, prva su asocijacija kako na prirodan način nadoknaditi nedostatak ovog važnog vitamina. Nažalost, većina nas nema mogućnost, a ni vremena ubrati svježe voće i povrće. Ujedno, količinski nadomjestak vitamina c iz voća i povrća često puta nije dovoljan, pa posežemo za uporabom različitih vitaminskih dodataka prehrani, preparata koji sadrže već dozirane količine vitamina. Jeste li se ikada zapitali koji oblik c vitamina uzimate u suplementima te koliko su oni stvarno učinkoviti i zdravi

Zašto natrijev askorbat?

Oblik vitamina c koji uzimate je bitan. Istraživanja su pokazala da bioraspoloživost (organizmu raspoloživog) prirodnog i sintetskog vitamina c je jednaka, budući da su to kemijski identične molekule. Vitamin c ima i drugo ime, naziva se još i askorbinska kiselina. Kao što joj i samo ime kaže «kiselina» ima kiseli karakter, a ukoliko se sjetimo osnova kemije, kiseline s bazama (lužinama) mogu stvarati soli. Jedna takva sol askorbinske kiseline je natrijev askorbat. Ova mineralna sol predstavlja spoj vitamina c i minerala natrija. Mnogi koji uzimaju čisti prah askorbinske kiseline sa vodom mogu posvjedočiti o njenom vrlo kiselom okusu. Nasuprot tome, čisti prah natrijevog askorbat smatra se «ne kiselim» oblikom c vitamina, jer kada se otopi u vodi, stvara blago lužnati ph oko 7,8. Takav oblik vitamina c je manje agresivan za sluznici želuca te je dobar izbor za osobe koje imaju probavne smetnje (bolovi u želucu, gastritis, dijareje). Natrijev askorbat dokazano se najbolje otapa u vodi. Odlična topivost natrijevog askorbata u vodi garantira njegovu dobru apsorpciju u probavnom sustavu.

Natrijev askorbat na tržištu nalazimo u obliku praha i kapsula – na nama je odlučiti se u kojem obliku ga želimo uzimati. Proljeće je već ovdje, djelujmo na preventivu prehlada i ojačajmo svoj organizam uz brzo djelovanje natrijevog askorbata.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo