Zdravlje

Zdravlje

Nepušači sve češće žrtve raka pluća, a znanost ne zna zašto! No, postoje teorije koje nemaju veze s pušenjem

Shutterstock

Od raka pluća, za koji se smatra da je bolest pušača, obolijeva sve više nepušača.

Nekoliko tjedana prije Božića 2017. Ana je saznala najtežu moguću dijagnozu – da boluje od raka pluća. Već neko vrijeme osjećala se umorno i često nije mogla doći do daha. Rekreativno trčanje kojim se bavila padalo joj je sve teže. Mislila je da joj se pogoršala alergija te da je u pitanju astma. Sve češće počela je primjećivati i to kako se vrlo teško penje uza stepenice.

Cigarete u trudnoći: Šteti li bebi nagli prestanak pušenja? Evo što ginekolog kaže

Znanost bez odgovora!

Nakon niza pretraga i obavljenog CT-a, doktor joj je priopćio tri moguća scenarija: rak, infekcija ili krvni ugrušak u plućima. “To ne može biti moguće! Pa ja nikada nisam pušila, cigareta mi izaziva mučninu. Pa ja sam fit, bavim se trčanjem”, bila je prva reakcija tada 54-godišnje Ane kad joj je liječnik priopćio najgoru dijagnozu.

Rak pluća najčešće se povezuje s pušenjem, i to s pravom, jer 86% pacijenata s ovom dijagnozom su pušači ili bivši pušači. No postoji i određen broj pacijenata, a njih je sve više, osobito mlađe dobi (ispod 55 godina) koji nikada nisu bili pušači, a oboljeli su od raka pluća. Takva situacija ima u dijagnostici i svoj službeni akronim: LCIN – lung cancer in never smokers. Ni znanost još nema jasan odgovor na pitanje – zašto?

U časopisu Journal of the Royal Society of Medicine profesor Mick Peake sa Sveučilišne bolnice u Londonu procjenjuje kako u Velikoj Britaniji najmanje šest tisuća nepušača umre od raka pluća. To je više nego umrlih od raka grlića maternice (kojih je u ovoj zemlji 900), limfoma (5200), leukemije (4500) te raka jajnika (4200). LCIN, rak pluća u nepušača, osmi je uzrok smrti u Velikoj Britaniji, s time da je zastupljeniji u žena (10 do 15%) nego u muškaraca (10%).

Znanstvenici još nemaju zajednički stav oko toga zašto od raka pluća obolijeva sve više nepušača. Spominju se pasivno pušenje, izloženost nekim opasnim kemikalijama, poput azbesta, izloženost radioaktivnim plinovima te ozbiljni problemi dišnog sustava u prošlosti. Osobe koje su u dječjoj dobi često bile izložene duhanskom dimu, primjerice ako su im roditelji pušili, imaju veći rizik, baš kao i oni koji u obitelji imaju nekog oboljelog od raka pluća.

Neka istraživanja govore i o povezanosti tuberkuloze i kroničnih upala pluća s rakom pluća. Ali postoje i sumnje da bi onečišćenje zraka mogao biti značajan čimbenik. Mnoge žene oboljele od LCIN-a vjeruju kako bi uzrok mogle biti i kemikalije koje potječu iz parfema i drugih kozmetičkih proizvoda, kao i pare iz različitih kemijskih sredstava za čišćenje, kojima su žene više izložene nego muškarci, no za to, naravno, nema čvrstih dokaza.

Kad kažete “posao me ubija” niste ni svjesni da možda govorite istinu – ovih 10 poslova povećavaju rizik od raka

Prekasno se otkriva

Dr. Neal Navani, spec. za probleme respiratornog sustava s londonskog University College Hospital, ispričao je za The Guardian kako mu u ordinaciju dolazi sve više žena nepušačica kojima mora priopćiti najtežu dijagnozu. Mnogima od njih rak se otkrije u kasnom stadiju.

Danas sam jednoj ženi u 40-ima morao priopćiti da ima rak pluća četvrtog stupnja. Promukao glas bio je jedini njezin simptom; nije ju mučio kašalj, bolovi u prsima niti otežano disanje. Problem s rakom pluća upravo je u tome što se kod mnogih bolesnika otkrije tek u uznapredovaloj fazi, rekao je dr. Navani.

Iako mnogi smatraju kako je dijagnoza raka pluća ustvari smrtna presuda, dr. Navani tvrdi kako se stopa preživljavanja od jedne do pet godina nakon dijagnoze povećala tijekom proteklog desetljeća. Osim toga, novi lijekovi su u upotrebi, a oni su učinkovitiji upravo kod nepušača oboljelih od raka pluća. Postoji određeni optimizam oko lijekova koji se nazivaju inhibitori tirozin-kinaze (TKI), koji sprečavaju širenje stanica raka.

Zbogom cigareti

Na internetskim stranicama Udruge Jedra, udruge oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća, mogu se saznati sve informacije o bolesti, ali i načinima liječenja. Rak pluća, kažu u Udruzi Jedra, najčešći je karcinom u muškaraca te drugi najčešći karcinom u žena u Hrvatskoj. Obično se javlja u osoba starijih od 60 godina, a svake se godine dijagnosticira 300 novih slučajeva. Ako se rak pluća dijagnosticira u ranoj fazi, postoji šansa za izlječenje. Međutim, liječenje često može usporiti napredovanje raka.

Primarni karcinom pluća nastaje iz stanica u plućima. Dva najčešća tipa nazivaju se karcinom pluća malih stanica (SCLC ) i karcinom pluća nemalih stanica, (NSCLC). NSCLC obuhvaćaju rak pluća pločastih stanica, adenokarcinom i karcinom velikih stanica. Karcinom pluća nemalih stanica čini 80% do 85% svih slučajeva.

Pušenje je glavni čimbenik rizika te je glavni uzrok raka pluća. U usporedbi s nepušačima, oni koji puše između 1-14 cigareta dnevno, imaju osam puta veći rizik od umiranja od raka pluća. Oni koji puše 25 ili više cigareta dnevno, imaju 25 puta veći rizik. Tek petnaestak godina od prestanka pušenja rizik od razvoja pluća približava se riziku u nepušača. Također, rizik je povećan i u pasivnih pušača. Simptomi raka pluća su izrazito nespecifični, a najčešći su uporni kašalj, iskašljavanje krvi, bol u prsima, umor i gubitak energije, gubitak težine, nedostatak daha i promuklost.

Da bi smanjili rizik od raka debelog crijeva, bubrega, gušterače…, treba vam samo 12 minuta dnevno!

D. Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo