Zdravlje

Zdravlje

Nevjerojatno! Evo što će samo 3 kapi ulja od origana učiniti za vaše zdravlje

Jednako i kao origano, i eterično ulje origana vrlo je poznati narodni lijek, a smatra se da uz antibakterijska, također ima antiparazitska, antiseptična i antivirusna svojstva, kao i što jača imunitet.

U medicinske se svrhe origano koristi već godinama, a u zadnjih se nekoliko desetljeća taj pozitivan utjecaj na zdravlje potvrđuje i medicinskim istraživanjama. U origanu možemo pronaći kemijske tvari poput timola, pinena, karvakrola i još mnoge, koji mu daju jedinstven miris i okus.

Evo kako će vam samo 3 kapi ulja origana zaštiti zdravlje:

Uništava bakterije

Zbog toga što sadrži karvakrol, prirodni antibiotik koji djeluje na bakterije. Znanstvenici i trenutno proučavaju djelovanje ovog ulja na stafilokok, bakteriju koja može biti iznimno opasna.

Primijetili su tako da ako se miševima da samo ulje radi liječenja, njih 43 posto će preživjeti i dulje od od 30 dana. U usporedbi s antibioticima kod kojih će preživjeti 50 posto miševa. Naravno, potrebno je provesti istraživanja dodatna i na ljudima, ali rane studije upozoravaju kako ovo ulje može biti učinkovito i kod liječenja E coli .

13 prirodnih pripravaka koje će zaustaviti glavobolju odmah, a nalaze se u kuhinji

Snižava kolesterol

Uz pravilnu prehranu i tjelovježbu, ulje origana može pomoći u snižavanju kolesterola. Potvrđeno je kako kod osoba koje imaju blago povišeni kolesterol postignuto da se onaj loš snizi, a dobar podigne uz samo par kapi ulja dnevno.

Smanjuje osjećaj boli

Većina dokaza stiže iz laboratorija s miševima i štakorima, a rezultati studija kažu kako ulje origana djeluje protiv boli otprilike jednako kao morfij i fenoprofen. Iako je potrebno još istraživanja, vjeruje se kako pomaže i ljudima.

Štiti od bolesti

Glavna je zadaća antioksidanta  da poništavaju djelovanje slobodnih radikala koji u suprotnom mogu oštetiti DNA i tako uzrokovati nastanak bolesti. Kako su oni prirodni produkt metabolizma ne možemo ih izbjeći ali uz ulje origana možemo osigurati pomoć antioksidantima.

Liječi gljivične infekcije

Prirodni je antibiotik koji ubija bakterije ali i uništava gljivice. Često se javljaju na vaginalnom području, ali i na ostalim dijelovima tijela gdje je velika vlaga. Iako nisu opasne, često su neugodna pojava. Candida je gljivica koja se odlično može liječiti ovim uljem, a to potvrđuju mnogi testovi.

Psyllium, kamilica, ulje peperminta… Probavne probleme riješite uz pomoć ovih namirnica

Gubitak kilograma

Sve više studija potvrđuje kako zbog svojih sastojaka ovo ulje može pomoći kod dijete. Iako su studije do sad provedene nad miševima, i potrebno je provesti istraživanja na ljudima, vjeruje se kako će ovo ulje spriječiti množenje masnih stanica i kod ljudi.

Kako napraviti i koristiti ulje od origana?

Za ulje od origana koje je melem na problematičnu kožu potrebno vam je 200 g cvjetova i listova i litra maslinovog ulja. Usitnjeni origano zalite maslinovim uljem te držite na toplom mjestu 40 dana. Bocu povremeno dobro protresite, nakon toga procijedite i dobro zatvorite.

Eterično ulje origana se treba uzimati u malim količinama, a pogotovo se to odnosi na trudnice i žene koje žele ostati trudne. Razlog tome je što sastojci eteričnog ulja origana se “igranju” i s hormonima, što je pak iznimno dobro kod žena u menopauzi, jer će tada ulje regulirati hormone.

A. A.

Foro: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo