Zdravlje

Zdravlje

Nije svaka svađa loša

Ako ste potišteni jer se svađate s partnerom, možda je vrijeme da promijenite mišljenje. Naime, jedno indijsko istraživanje je pokazalo kako jedna dobra svađa tjedno može biti recept za dugi brak!

Svađanje otvara vrata komunikaciji” teza je koje se drži 44 posto bračnih parova. Oni ne smatraju kako je svađanje loše, no sve dok je ono u granicama pristojnosti.

Rezultati udruženih indijskih istraživača, ondašnjeg portala za sklapanje poznanstava Shaadi.com i jedne tvrtke za istraživanje tržišta, ide ruku pod ruku s “trendovima” u zapadnim zemljama, gdje su pak istraživanja pokazala kako konstruktivno adresiranje i odrađivanje problema omogućuje vezu u kojoj ima manje stresa. Ujedno i partnerima ne dopušta da nakupljaju probleme u sebi, nego h ohrabruje da o njima razgovaraju – otvoreno.

Stručnjaci napominju kako ovi rezultati ne odobravaju nasilno svađanje i vrijeđanje, već svađu kao konstruktivan način iznošenja argumenata. “Istaživanja pokazuju da nije poanta u tome postaju li parovi ljuti, nego kako se nose s time”, komentirao je William Doherty, profesor Odsjeka obiteljske sociologije Sveučilišta u Minnesoti.

Drugi stručnjaci ističu kako svađa predstavlja najbolji način na koji se možemo suočiti s problemima, a ne sakriti ih i pomesti ih pod tepih. “Barem pokušavaju doprijeti do druge osobe. Ponekad je u pitanju scenarij: ‘ Ne slušaš me pa ću ti to reći glasnije’, što pak moramo ublažiti. S druge strane, to je bolji način nego da se dvije osobe kamenuju, što je puno destruktivnije”, objasnio je savjetnik za bračne probleme Barnie Slutsky za Daily Mail.

Kako osigurati pravednu i konstruktivnu svađu? Započnite laganim uvodom – nipošto napadom, optuživanjem ili okrivljavanjem O umijeću i pravilima dobrog svađanja razgovarali smo sa psihologinjom Ljubicom Uvodić-Vranić: Nakon dobre svađe bolje se razumijemo.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo