Zdravlje

Zdravlje

Noćna ste ptica? Onda se ovih 6 pravila morate držati

Shutterstock

Ne možete zaspati u normalno vrijeme, ali se ni probuditi. Koji god da razlog tome bio, postoje neka pravila kojih se trebate držati i to zbog vlastitog zdravlja.

Neki ne spavaju kako treba zbog radnog vremena (noćnih smjena), a drugi jer su jednostavno – noćne ptice. No, nezdrav ritam spavanja, kasno lijeganje i kasno ustajanje, utječe nepovoljno na zdravlje i može biti povezano s brojnim tegobama. Donosimo nekoliko pravila kojih bi se ipak trebali držati za zdrav ritam.

Što nikako ne raditi kad se probudite usred noći?

1. Spavati se ipak mora

Iako ste noćna ptica, to ne znači da ne trebate spavati sedam do osam sati, kao i svi ostali. Loš san i premalo sna dovodi do problema s raznim upalama u tijelu, lošim prosuđivanjem, a povezano je i s lošom  prehranom.

2. Ne izbjegavajte dnevno svjetlo

Kada kasno idete u krevet onda kasnije i ustajete, a većinu vremena vjerojatno i izbjegavate dnevno svjetlo što je loše za vaše raspoloženje. Zato čim ustanete razmaknite zavjese i dignite rolete. Uživajte barem pola sata u dnevnom svjetlu, ako je ikako moguće, što će itekako pozitivno utjecati na vaše raspoloženje.

3. Jedite laganu hranu

Oni koji dulje ostaju budni, obično i više jedu. Prema nekim istraživanjima, najkasnije što bi trebali jesti je u 8 sati navečer. Ako ste stvarno gladni i nakon tog vremena, pojedite nešto, ali lagano i izbjegavajte velike obroke. Jedno istraživanje pokazalo je da žene koje dugo ostaju budne i dugo spavaju imaju češće probleme s metabolizmom od ranoranioca.

Umjesto kave ujutro se razbudite plesom ili jabukom! Evo još načina…

 

4. Ne izbjegavajte vježbanje

Kada je riječ o vježbanju, istraživanja pokazuju da su noćne ptice u naponu snage kasnije popodne ili navečer. No, budite oprezni, prekasno vježbanje može vas dovesti do toga da još duže ostajete budni. Pokušajte svakako s jogom ili hodanjem. Ove aktivnosti mogle bi vam pomoći da lakše utonete u san. 

5. Svakako se družite

Stručnjaci upozoravaju kako je nedostatak socijalnih kontakata jedan od čestih problema noćnih ptica. Istraživanja pokazuju da usamljenost može ozbiljno utjecati na zdravlje, pa čak i povećati rizik od smrti (razni uzroci) za 45 posto. Pokušajte održavati redovite kontakte s prijateljima, pa makar i na način da sa svojim računalom ili mobitelom idete u kafić.

Ovo su stvari koje ne bismo smjeli raditi kada ne možemo zaspati

6. Idite spavati kada osjećate umor

Idite u krevet kada počnete osjećati umor. Ako pokušate zaspati kada ne osjećate umor onda možete samo pogoršati nesanicu. Maknite tablete i mobitele kada je vrijeme za krevet i prirodno utonite u san kada je vaše tijelo spremno za to.

Netko je napokon potvrdio: Seks i spavanje su ključ sretnog života!

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo