Zdravlje

Zdravlje

Nova metoda predviđanja agresivnosti raka prostate

Tumori prostate koji imaju “potpis” četiri molekularna markera mogu postati opasni metastazni tumori ako se ne tretiraju vrlo agresivno, ustanovili su američki stručnjaci.

Analizirajući uzorke raka prostate stotina muškaraca, međunarodni je tim stručnjaka ustanovio kako potpis četiriju gena i proteina može točnije predvidjeti koji će pacijenti umrijeti od metastaza nego konvencionalna metoda. Standardna mjera stupnja agresivnosti raka prostate određena je prema tzv. Gleasonovom zbroju i donosi točnost od oko 60 do 70 posto, ovisno o vještini patologa.

Nova je metoda bila točna u 83 posto slučajeva, dok su rezultati bili 90-postotni ako se ona koristila u kombinaciji s Gleasonovom ljestvicom.

“Naširoko se priznaje kako su mnogi pacijenti s rakom prostate nepotrebno liječeni. Velika većina neće postati prijetnja po život, čak i ako se ne liječi. No, zato što ne možemo točno predvidjeti koji će se najvjerojatnije proširiti, a koji neće, postoji sklonost podvrgavanja mnogih muškaraca drakonskim mjerama”, objasnio je dr. Ronald DeOinho, jedan od voditelja istraživanja.

“Već radimo na tome da iskoristimo ove spoznaje i razvijemo klinički test, za koji se nadamo da će biti gotov kroz koju godinu, a omogućit će liječnicima i pacijentima bolje donošenje odluka o liječenju i izbjegavanje nepotrebne agresivne intervencije koji mogu naštetiti kvaliteti života”, zaključio je DePinho.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo