Zdravlje

Zdravlje

Nutricionisti ne vjeruju u bilo kakve dijete, ali ove tri bi svima preporučili

Mediteranska prehrana je iznimno cijenjena, a nalazi se na prvom mjestu najboljih dijeta već 5 godina.

DASH dijeta i fleksitarijanska prehrana su vrlo blizu mediteranskoj i završile su na drugom mjestu. Popis najboljih dijeta je objavljen u magazinu U.S. News & World Report. Sve navedene dijete se baziraju na izbjegavanju procesuirane hrane a i ističu važnost tanjura punog povrća, voća, orašastih plodova, sjemenki i grahorica.

“Važno je spomenuti kako te tri dijete nude raznolikost, fleksibilnost i vrlo malo zabrana“, ističe Gretel Schuller, urednik rubrike zdravlje magazina  U.S. News & World Report. Na panelu je 27 stručnjaka analiziralo 40 dijeta prema nekoliko kategorija, uključujući koliko ih je jednostavno slijediti i koliko dobro utječu na gubitak kilograma – kratkoročno i dugoročno. Rezultati nisu iznenadili stručnjake.

Zaustavite osjećaj gladi ovim namirnicama i izgubite višak kilograma brže nego ste planirali

“Ove dijete su rangirane tako visoko jer za njih imamo dovoljno važnih podataka“, dodaje Kristin Kirkpatrick, nutricionistca te ističekako poboljšavaju zdravlje kod određene populacije. Nutricionist Andy de Santis dodaje kako se radi o dijetama koje su se najviše analizirale i znanstveno su dokazano dobar način prehrane.

Održiv način prehrane

Prije dvije godine su znanstvenici analizirali 121 studiju koje su uključivale oko 22000 odraslih osoba koje su pretile ili imaju višak kilograma, a ispitanici su pratili 14 popularnih dijeta u trajanju od 6 mjeseci te ih se pratilo još godinu dana, a bile su uključene i mediteranska i DASH dijeta. Dok nisu pronađena poboljšanja u općem zdravlju i razini kolesterola dugoročno, jedna je iznimka: smanjen loš kolesterol kod onih koji su pratili mediteransku dijetu se zadržao i nakon jedne godine.

Stručnjaci savjetuju da mediteranska i DASH dijeta daju bolje dugoročne rezultate jer ih je najlakše slijediti.

“Obje dijete se lako prate i lako održavaju dugoročno te su povezane sa smanjenjem simptoma kroničnih bolesti, a kombinacija ove dvije dijete isto daje jake dokaze da ju je lako slijediti“ dodaje Kirkpatrick. Radi se o kombinacija koja veliku pažnju poklanja biljkama, nemasnom mesu, maslinovom ulju… Pokazalo se da je puno lakše održati dijetu koja sadrži orašaste plodove, žitarice i ribu ako ne morate potpuno izbaciti određene namirnice.

“Obje dijete uključuju promjenu u navikama jedenja i fleksibilnost što je puno privlačnije od rigoroznih dijeta“, dodaje Passerrello. Pozitivan pristup dijete olakšava njenu primjenu jer se bazira prvenstveno na poboljšanju zdravlja. U pitanju je isto tako i dijeta s najmanje zabrana ali širokom paletom namirnica.

Savjeti kako promijeniti prehrambene navike

“Mediteranska dijeta je ustvari nešto između prosječne prehrane i veganstva. Nitko ne kaže da morate biti vegan ili vegetarijanac, ali ako jedete više namirnica iz te prehrane, sigurno će vam koristiti“, dodaje De Santis.

Dugotrajne promjene se ne događaju preko noći

Svakako s dijetom započnite postepeno jer nagle promjene mogu utjecati na to koliko ćete se pridržavati dijete. Razmislite o svim namirnicama koje jedete i odlučite gdje trebate unijeti promjene. Fokusirajte se na to nekoliko tjedana prije nego započnete s promjenama.

Čini vam se da u posljednje vrijeme imate visoki tlak? Pandemija bi mogla biti uzrok

Kada je u pitanju DASH dijeta i smanjenje unosa alkohola, savjet je stručnjaka da ne izbacujete potpuno, na primjer, vino ako ga baš volite, nego da ga pijete samo vikendom.

Ne znate i dalje kako dugoročno pratiti dijetu?

Ako vam je teško donijeti odluku i nje se držati, kontaktirajte nutricionista koji će vam pomoći pri stvaranju plana prehrane.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo