Zdravlje

Zdravlje

Obavijest o radnom vremenu cijepnih mjesta na Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak

Iz NZJZ Dr. Andrija Štampar obaviještavaju sve zainteresirane građane da će cijepna mjesta na Veliki petak, 15. travnja 2022. godine raditi prema sljedećem rasporedu:

Cijepni punktovi pri Domu zdravlja Zagreb – Istok (Sesvete, Ninska 16) i Domu zdravlja Zagreb – Zapad (Prečko 2a) od 14.00 do 16.00 sati 

Cijepni punkt u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska cesta 16, od 12.00 do 16.00 sati 

Cijepni punkt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ pri Domu zdravlja Zagreb – Centar (Avenija Većeslava Holjevca 22) od 14.00 do 16.00 sati 

Na Uskršnji ponedjeljak, 18. travnja cijepna mjesta neće raditi. 

Drive in punkt za PCR testiranje neće raditi na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak. 

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo uveo je drugo docjepljivanje za osobe starije od 80 godina.

Tzv. četvrtu dozu potrebno je primiti najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze. U tu svrhu koristi se mRNA cjepivo (Pfizer ili Moderna). Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, a koje su primarno cijepljene Janssen cjepivom i docijepile se Janssen cjepivom.

Više nema karantene nakon kontakta s pozitivnom osobom. Osobe koje su trenutno podvrgnute karanteni mogu u dogovoru s liječnikom prekinuti karantenu.

Neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, osobe ne ostaju u karanteni već se pridržava sljedećih uputa:

  • nose masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se 5. dan, te izbjegavaju veća okupljanja i  kontakt s osobama s povećanim rizikom za razvoj težih oblika bolesti COVID-19.
  • zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije i nemoćne nose FFP2 masku 10 dana od zadnjeg kontakta i samotestiraju se svaka tri dana.

Iako izricanje mjere zdravstvenog nadzora i provođenje karantene nije obvezujuće, postoje situacije u kojima bliskim kontaktima koji to žele liječnik može i nadalje izreći mjeru zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji u trajanju do 7 dana od posljednjeg kontakta s pozitivnom osobom. U dogovor s liječnikom, izricanje samoizolacije može biti opravdano osobama s povećanim rizikom za teže oblike bolesti COVID-19, kada se izricanjem samoizolacije omogućuje da ne borave u blizini pozitivnih ukućana ili u kolektivu u kojem se pojavilo grupiranje pozitivnih slučajeva.

Jako se znojite po noći? Ovo je 6 najvjerojatnijih razloga zašto je tako

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo