Zdravlje

Zdravlje

Od karcinoma prostate prošle godine u Hrvatskoj umrlo gotovo 800 muškaraca

Shutterstock

Preventivni koraci u 98 % slučajeva oboljelih od raka prostate spašavaju život.

Međusobno pomaganje, solidarnost, edukacija i podizanje svijesti o životnoj važnosti prevencije raka prostate obilježili su jesenski vikend koji je protekao u znaku javnozdravstvene akcije Svi za njega. Brojni liječnici, osobe iz javnog života te stotine građana okupili su se na Trgu bana Josipa Jelačića kako bi upozorili na preventivne korake koji ukoliko su pravilno poduzeti, u 98 % slučajeva oboljelih od raka prostate spašavaju život.

Iznimno mi je drago što se zaista velik broj muškaraca odazvao ovoj javnozdravstvenoj akciji što pokazuje sve veći interes muške populacije za edukacijom i pravilnom prevencijom raka prostate. Ova vrsta raka drugo je najčešće sijelo kod muškaraca i u ranom stadiju gotovo je potpuno izlječiv. Upravo zbog toga jako je važno podizati svijest o pravovremenim pregledima kako bismo broj umrlih od ove bolesti sveli na minimum.” – izjavio je predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr.sc. Damir Eljuga.

Svi zainteresirani građani edukacirani su o koracima pravilne prevencije i brige za vlastito zdravlje, a oni stariji od 60 godina imali su i jedinstvenu priliku izvaditi krv za kvalitativno određivanje prostata specifičnog antigena (PSA) koji ukoliko je povišen, vrlo često pokazuje da se u prostati razvija rak. Dobiveni rezultati pokazali su kako je od 360 testiranih muškaraca njih 12 imalo povišene PSA vrijednosti, a oni su dobili i daljnje upute stručnjaka te poseban vaučer (kupovnicu) za kvantitativno određivanje PSA vrijednosti u Breyer i Jašek laboratorijima.

Sretan sam zbog zaista velikog odaziva građana koji su došli provjeriti zdravlje prostate i educirati se o mogućnostima prevencije. Tu je i niz popratnih aktivnosti poput pečenja kestena koji simboliziraju prostatu- kestenjaču i na taj način pomažemo populariziranju ovakvih preventivnih akcija.” – izjavio je predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate prim.mr.sc. Egidio Ćepulić.

Javnozdravstvena akcija Svi za njega održala se u sklopu svjetski poznatog pokreta Movember koji obilježava gotovo cijeli svijet. Muškarci tijekom mjeseca studenog u znak solidarnosti s oboljelima puštaju brkove koji su već niz godina svojevrstan simbol i zaštitni znak borbe protiv raka prostate.

Podršku borbi protiv raka prostate na Trgu bana Josipa Jelačića dali su brojni državni dužnosnici poput izaslanika Predsjednice RH Tomislava Madžara, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Andrije Mikulića, izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba Ivane Portolan Pajić te brojnih liječnika i stručnjaka. Javnozdravstvenoj akciji Svi za njega prisustvovale su i osobe iz javnog života poput televizijskog voditelja Petra Vlahova i drugih. Svi prisuti isprobali su i svježe pečene kestene čiji oblik simbolizira prostatu.

Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo već treću godinu zaredom podržavaju akciju Svi za njega za vrijeme trajanja Brkatog studenog. Akcijom se želi potaknuti što veći broj muškaraca na preventivne preglede odnosno rano otkrivanje karcinoma prostate. Godišnje od ove bolesti u Hrvatskoj oboli više od 2000 muškaraca, a prošle godine je umrlo njih gotovo 800 što pokazuje da imamo još puno prostora za rad i provođenje ovakvih akcija.” – izjavila je izaslanica gradonačelnika Ivana Portolan Pajić.

Javnozdravstvena akcija Svi za njega održala se u organizaciji Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, Hrvatske lige protiv raka i Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva zdravstva RH, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba. Projekt se održao u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika – strukovni razred za medicinsko laboratorijsku djelatnost, Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar te Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a uz potporu Hrvatske liječničke komore.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo