Zdravlje

Zdravlje

Odlična su pomoć kod mršavljenja: Ova tri čaja će ubrzati metabolizam

Shutterstock

Uživajte u danu uz napitke koji su zdravi, ali će ubrzati i dijetu.

Sigurno ste u razgovorima o zdravlju spomenuli i metabolizam, posebno kada je dijeta u pitanju. Što je ustvari metabolizam

Metabolizam opisuje sve kemijske procese koji se stalno odvijaju u našem tijelu i održavaju nas na životu te čini da svi organi funkcioniraju normalno, poput disanja i probavljanja hrane. Taj kemijski proces zahtjeva energiju, a minimalna količina energije koju tijelo treba da bi se odradili svi procesi se naziva bazalni metabolizam (BMR), a odnosi se na 40 ili 70 posto dnevne potrebe organizma za energijom, ovisno o vašem načinu života. Spor metabolizam se često naziva nizak bazalni metabolizam. 
Bazalni metabolizam, minimum potrebne energije za dnevno održavanje tjelesnih funkcija kod osobe koja spava, sjedi ili ništa ne radi, je s godinama sve manji. 

Ako vam se metabolizam počne usporavati trebate poduzeti preventivne mjere ili ćete dobiti na težini.

Dok hrana i tjelovježba mogu potencijalno pomoći metabolizmu da radi brže kako biste vi isto tako gubili kilograme, postoje i napici koji će vam pri tome pomoći. Naravno ne radi se o magičnom napitku koji će momentalno ubrzati metabolizam i topiti masnoće, ali oni sadrže komponente koje mogu pomoći gubitku kilograma kada se kombiniraju sa zdravom prehranom. Nutricionisti su za portal EatThisNotThat otkrili o kojim se napicima radi. 

1. Zeleni čaj 

Zeleni čaj će pružiti dozu kofeina, ali i antioksidanta te polifenola, biljnih sastojaka koji mogu smanjiti upale i djelovati kao zaštita od upalnih procesa te razvoja kroničnih bolesti. Snižava i kolesterol te su mu dokazana antikancerogena svojstva. Kao i kava i matcha, sadrži kofein, a šalica zelenog čaja sadrži od 24-40 miligrama kofeina, što je znatno manje od šalice kave, a vi ćete i puni energije! 

“Antioksidanti iz njega su povezani s gubitkom masnoća i kilograma, a posebno u kombinaciji s tjelesnom aktivnosti”; navodi nutricionistica Vandana Sheth te dodaje kako je jedna studija pokazala da žene koji su pile ekstrakt zelenog čaja 12 tjedna znatno su brže gubile kilograme i smanjile centimetre na području struka. Polifenol EGCG stimulira oksidaciju masti tj. potiče sagorijevanje viška masnog tkiva i povećava potrošnju energije. 

Ovo je 11 najzdravijih namirnica na svijetu! Jedite ih svaki dan, savjetuje nutricionistica

2. Bijeli čaj 

Postoji više vrsta bijelog čaja, ali svi dolaze od iste biljke – i zeleni i bijeli pa i crni. Bijeli se radi o pupoljaka prije nego se otvore, a sadrži i male doze kofeina i puno vrijednih antioksidanata. 

Prema pregledu studije u magazinu International Journal of Obesity, bijeli čaj može ubrzati metabolizam za 4 do 5 posto. Možda se ne čini kao puno, ali prema ovoj studiji samo jedna šalica čaja može pomoći pri sagorijevanju 300 kcal, što je oko 80 kalorija. 

Bijeli čaj sadrži i EGCG kao i zeleni, a to je komponenta koja će ubrzati rad metabolizma. Jedna je studija pokazala da ekstrakt bijelog čaja koji ga sadrži može pomoći kod sprečavanja nastanka novih masnih stanica, što bi značilo da pomaže i gubitku kilograma, a isto tako može i spriječiti nakupljanje kilograma. 

3. Čaj od đumbira 

Čaj pripremljen od svježeg đumbira je zdravi napitak i ako niste na dijeti. Ne samo da je poznat po tome da će spriječiti i zaustaviti mučninu, on će olakšati bol, pomoći kod kontrole krvnog tlaka i kod prevencije koronarnih bolesti. 

Postoje li “savršene vježbe”? Trener izdvaja tri najbolje, a mogu ih izvoditi svi

“Đumbir je poseban dodatak mršavljenju jer sadrži komponente kao što su shogaol i đinđerol, a one stvaraju efekt antioksidanta koji umanjuje štetu nastalu slobodnim radikalima u tijelu. Upravo ona može voditi do povećanog oksidativnog stresa koji je povezan s debljanjem, usporenim radom metabolizma  i manjkom energije”, navodi trista Best, nutricionistica.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo