Zdravlje

Zdravlje

Oko čega se parovi svađaju preko blagdana?

Iako bi blagdani trebali biti suština obiteljskog druženja u miru i veselju, često nas preuzme groznica šopinga, kuhanja, pospremanja, organiziranja… I umjesto uživanja u blagdanima, postanemo njihova žrtva koja puca pod stresom.

“Stvara se velika količina tjeskobe kada smo bombardirani negativnim porukama kako je blagdanski stres svuda oko nas. Ako počnete razmišljati na taj način, svaka sitnica će se pretvoriti u svađu s vašim partnerom, no ako se u blagdane upustite sa stavom da ćete se oboje zabaviti, tada ćete i imati veće šanse zabaviti se“, objasnio je klinički psiholog i terapeut za parove Vagdevi Meunier.

Svađa: Rijetko viđate svoju obitelj, no vaša bolja polovica gunđa zato jer mora s njima provesti blagdane.

Kako izbjeći svađu?

Iako želite provesti što više vremena možete s obitelji, nemojte cijeli dan posvetiti samo njima, ako želite mir u svojoj kući. “Osigurajte vrijeme za pobjeći i otiđite s partnerom na kavu, razgovarajte i raščistite stvari. Na taj način, ako vaša bolja polovica nešto učini ili kaže što vas naljuti, znate da ćete imati vremena porazgovarati o tome na samo“, savjetovao je Meunier. Tako ćete imati vremena raspraviti nesuglasice, a ne sve ih zatomiti u sebi i na kraju eksplodirati pred obitelji.

Svađa: Vi obožavate božićne dekoracije, šljokice, snjegoviće, sobove, pahuljice, lampice i slične simbole blagdana, no vašem partneru smeta i najmanji trag kiča ili sjajila. Svađate se oko toga da vam on ubija duh božića, a njemu je svejedno.

Kako izbjeći svađu?

Istraživanja su pokazala jednu stvar: što više razmišljate o svojim razlikama, to će one biti očiglednije. “Napravite popis svih stvari za koje se slažete da oboje predstavljaju blagdane. Tako ćete započeti na pozitivan način i smanjiti tenzije. Primjerice, recite mu kako vam se sviđa kada cijela obitelj kiti božićnu jelku, jer tako stvarate uspomene i zbližavate se kao obitelj. Tada će partner biti skloniji sudjelovanju u sličnim aktivnostima jer se osjeća cijenjenim, dijelom tima. Ovakvi mali rituali povezivanja mogu stvoriti jake veze“, objasnio je terapeut za parove.

Svađa: Imate različite vizije vrijednosti poklona koje darujete.

Kako izbjeći svađu?

Odredite budžet preko kojeg ne idete. Morate se složiti hoće li pokloni biti simbolični, s puno pažnje ili ćete pokleknuti suverenoj vladi šoping-centara i kupnje. Pomognite mu odabrati poklone za njegovu obitelj ili prijatelje – tako ćete mu puno pomoći i olakšati ovu stresnu potragu poklona, što je najčešći uzrok stresa oko darivanja.

Svađa: Mislite da je sva težina pripreme za blagdane pala na vaša leđa: vi čistite, pospremate, kuhate, pečete, idete u kupovinu… a on samo uživa i odmara se.

Kako izbjeći svađu?

Jeste li sigurni da je vaš partner svjestan svih zadataka koje imate pred sobom? Ako ne zatražite pomoć, nećete ju ni dobiti, glasi stara poslovica. Nemojte narediti partneru, nego taktično zamolite: “Htjela bih pokloniti tvojim roditeljima nešto lijepo za Božić, ali jednostavno neću stići zbog kuhanja/pospremanja… Bi li ti mogao otići u dućan po njihove poklone? Već smo ih odabrali, pa ih trebaš samo kupiti“.

“Ključno je raspodijeliti blagdanske dužnosti tjedan dana prije, a ne usred tog ludila“, zaključio je savjetnik parova Meunier.

Svađate li se i vi sa svojom boljom polovicom u ovo vrijeme?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo