Omikron je ovdje: Liječnik savjetuje kako živjeti u svijetu s ovom varijantom COVID-a - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Omikron je ovdje: Liječnik savjetuje kako živjeti u svijetu s ovom varijantom COVID-a

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ne znamo puno o ovoj novoj varijanti virusa, ali znamo o mjerama koje postoje i koje nam mogu pomoći u zaštiti.

Omikron je nova pošast na svjetskoj sceni: jedna od onih varijanti koja se širi brzo i koja ima puno više mutacija u odnosu na originalni virus. Ne znamo je li opasniji a i kako će utjecati na naš život u sljedećih nekoliko mjeseci. Uza sve nepoznanice kako bismo trebali reagirati kada ova nova varijanta zakuca na naša vrata? 

Prije svega je važno ne paničariti, piše dr. Arefa Cassoobhoy, pa iako je strašno znati da je tu i nova varijanta , sjetimo se koliko smo već o ovom virusu naučili proteklu godinu. Znastvenici danas znaju koja pitanja treba postaviti i kako se zaštititi. To ništa nismo znali prošle godine. Ne možemo, naravno, ignorirati nove varijante, ali se na žalost ne možemo niti nadati da će se skoro sve vratiti u normalu. 

Stvarnost je takva da svi možemo biti izloženi virusu i danas i u budućnosti. Jesmo li pripremljeni? Jesmo li svjesni da je svaki neoprezan potez, poput organiziranja zabava u zatvorenom prostoru, opasan za naše ali i tuđe zdravlje. Dobra je vijest da postoje alati kojima se možemo zaštititi od virusa, a evo nekoliko savjeta kako se pripremiti za normalnu rutinu. 

Cjepivo

Ako ste se cijepili, čestitajte si! I vi i svi oko vas su tako puno sigurniji. Isto tako, nemojte propustiti cjepivo protiv gripe, ali i booster cjepivo ako je prošlo dovoljno vremena nakon prve doze cjepiva. Isto tako ne zaboravite da je važno ići na preventivne preglede ako imate ikakva stanja koja vas muče. Iako su male šanse da ćete dobiti COVID ako ste se cijepili, postoji još nekoliko načina koji će vam pomoći da ostanete sigurni. 
Kada se družite u zatvorenim prostorima, zaštite se tako da se družite s ljudima koji su cijepljeni jer su tako manje šanse da ćete se zaraziti. Ako pripremate zabavu možete uvijek svim sudionicima poslati poruku da je radi sigurnosti svih gostiju potrebno doći cijepljen.

Hoćemo li trebati booster cjepivo svakih 6 mjeseci? Evo što kažu stručnjaci

Nosite masku

Pazite da uvijek imate masku na licu, i nosite ju u džepu ili torbi. Masku držite i pokraj izlaznih vrata kako biste ju imali pri ruci ako krenete u dućan ili po djecu u školu. Ako masku stalno nosite neće vam biti neobično staviti je na lice i kada ste u zatvorenom prostoru, a može vam  pomoći puno pri zaštititi. “Kada putujem sretna sam što u hotelu ili uredima zahtijevaju da pokažem potvrdu o cijepljenju jer tako moj put postaje manje rizičan. No kako ne mogu kontrolirati tko sjedi do mene u avionu, sasvim sigurno ću nositi masku”, dodaje Cassoobhoy. 

Testiranje 

Logično je da je potrebno testirati se na bolest prije velikih okupljanja, posebno ako će prisutni biti oni koji se možda nisu cijepili. Ako znate da siv oko vas imaju potvrdu o cijepljenju, sigurno ćete se osjećati bolje i manje su šanse da ćete se zaraziti. Ako koristite kućni brzi test, potrebno ih je napraviti dva, jedan dan prije događanja i na sam dan. PCR test se treba napraviti nekoliko dana ranije jer detektira niže razine virusa. Bez obzira na rezultate, pratite svoje simptome i ostanite kod kuće ako vam nije dobro i nazovite liječnika.

Zapamtite osnove higijene 

Uz cjepivo, maske i testiranje na puno smo boljem mjestu nego smo bili prošle godine. Ne dirajte oči, nos niti lice rukama ako ih niste oprali. Prekrijte ih maskom. Ruke perite često sapunom i vodom ili dezinfekcijskim gelom. Potrebno je čistiti i površine koje ste dirali prljavim rukama. 

Ovih 6 proizvoda je dobro imati u kućnoj ljekarni ove zime – ljekarnica objašnjava zašto

Ojačajte imunološki sustav jer je to iznimno važan korak zaštite. Svakodnevna rutina neka bude usmjerena na zdravlje, redovito vježbajte, jedite cjelovite namirnice i pazite da dovoljno spavate. Družite se i pazite na razinu stresa. Moramo prihvatiti da će se varijante poput aktualne stalno javljati i da jače varijante dominiraju nad slabijima i treba se zato cijepiti. No dok nam ovaj virus ne bude poznatiji kao gripa, potrebno je ipak poduzimati određene mjere zaštite. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo