Zdravlje

Zdravlje

Opet ste zaboravili ključeve, sastanak, rođendan…? Provjerite koliki gubitak pamćenja je normalan za vašu dob

Shutterstock

Sve su prilike da u šezdesetima vaše tijelo neće biti gipko, brzo i snažno kao u dvadesetima. Vrijeme ostavlja trag na ljudskom tijelu, ali i mozgu. Mijenjaju se veze između stanica u mozgu koje su odgovorne za povlačenje informacija iz pamćenja. Također, proteini i hormoni zaduženi za rad mozga ne rade više kao nekad. Stoga je važno znati prepoznati razliku između obične zaboravljivosti i stanja zbog kojeg biste vjerojatno trebali posjetiti liječnika.

Nije sve u detaljima

Uobičajeno: Zaboravili ste na dogovor s prijateljima, ali kasnije tog dana ste se ipak sjetili. Sjećate se da ste prošle godine bili na vjenčanju, ali ne pamtite tko je sve bio tamo. Prošli tjedan ste se telefonom napričali sa sestričnom, ali ne sjećate se koji je ono fakultet upisala njezina starija kći.

Upozoravajuće: Zaboravljate dogovore na dnevnoj bazi. Neprekidno ispitujete rodbinu i prijatelje o detaljima razgovora koje ste vodili. Redovito zaboravljate događaje kojima ste nazočili i razgovore koje ste vodili.

Može li se spriječiti demencija?

Pripazite na brojeve

Uobičajeno: Povremeno završite u minusu jer niste znali točan iznos novca na računu, a zna se dogoditi da tu i tamo zaboravite platiti neki manji račun. Jučer ste u kolač dodali 3 velike umjesto 3 male žlice šećera.

Upozoravajuće: Teško vam se usredotočiti, napraviti plan i riješiti problem. Brojevi su vam poput stranog jezika zbog čega vam je teško slijediti upute u receptu ili držati pod kontrolom stanje na tekućem računu.

Kad igra prestane biti zabavna

Uobičajeno: Trebate pomoć oko programiranja mikrovalne pećnice i snimanja omiljene televizijske serije. U minuti se posve izgubite i ne možete se sjetiti u kojoj je boji adut u partiji bele koju upravo igrate.

Upozoravajuće: Posve ste zaboravili kako vaša pećnica funkcionira. Ne sjećate se pravila omiljene kartaške igre, košarke ili neke druge igre koju već desetljećima igrate.

10 savjeta za komuniciranje s osobom s demencijom

Gdje li ste samo ostavili ključeve?

Uobičajeno: Stoput ste pregledali džepove, kuhinjski stol ili torbu prije nego ste se sjetili gdje su ključevi.

Upozoravajuće: Ostavljate stvari na čudnim mjestima: telefon u hladnjaku, novčanik u kupaonskom ormariću… Nemate pojma gdje ih tražiti ili krivite druge da su vam ih ukrali.

Koji je danas dan?

Uobičajeno: Ponekad se dogodi da zaboravite je li ponedjeljak ili srijeda, ali brzo ćete se sjetiti.

Upozoravajuće: Koncept vremena počeo vas je zbunjivati. Znate što se događa sada, ali posve se izgubite ukoliko se pokušavate sjetiti što je bilo prošli tjedan ili što će biti sutra.

Starost i demencija

Kako ste dospjeli ovdje?

Uobičajeno: Završili ste u kuhinji, ali pojma nemate zašto. Povremeno se dogodi da se ne možete sjetiti imena ulica ako vas netko pita za smjer. Ipak, nakon kraćeg razmišljanja sjetit ćete se kako stići do mjesta koja su vam poznata.

Upozoravajuće: Ne možete pronaći put do kuće ili se gubite i osjećate izgubljeno na mjestima koja inače dobro poznajete.

Dodaj mi daljinski upravljač!

Uobičajeno: Zaboravljate imena predmeta. Ime vam je na vrhu jezika, ali nikako da ga se sjetite.

Upozoravajuće: Nazivate stvari krivim imenima, ponekad vrlo čudnim i neuobičajenim. Zaustavljate se usred rečenice i nemate pojma o čemu ste govorili. Sve teže pratite i sudjelujete u razgovoru.

Alzheimerova bolest – 5 stvari koje trebate znati o demenciji

Bože, kako li se zove?!

Uobičajeno: Kunete se da vam je na vrhu jezika, ali nikako da se sjetite imena svoje stare prijateljice. Ili ste možda opet svoju kći oslovili sinovim imenom?

Upozoravajuće: Uopće se ne možete sjetiti kako se zove vaš sin.

Imate ‘rupe’ u dnevnoj rutini

Uobičajeno: Izjurili ste iz kuće, a da ste zaboravili oprati zube ili zatvoriti zaporak na hlačama.

Upozoravajuće: Ne samo da ste zaboravili oprati zube nego se ne sjećate kako i zašto se to dogodilo. Napola ste se odjenuli i odjednom shvatili da ste potpuno zbunjeni i ne znate što zapravo radite.

Pregled očiju otkriva Alzheimerovu bolest

Ne vidite u čemu je problem

Uobičajeno: Zabrinuti ste za svoje pamćenje, ali vaša obitelj nije. Dobro pamtite kada ste nešto zaboravili i kako ste se pritom osjećali.

Upozoravajuće: Vaša je obitelj zabrinuta za vas, a vama nije jasno u čemu je problem. Niste ni svjesni da se nešto događa s vama.

Ako nije uobičajeno, onda što je?

Mnogo toga može uzrokovati poteškoće s pamćenjem, a ljudi se najčešće zabrinu da imaju Alzheimerovu bolest ili neku drugu vrstu demencije. To jest jedna od mogućnosti, ali postoje i drugi uzroci od kojih se neki mogu eliminirati ili je moguće ublažiti posljedice.

Može biti u pitanju manjak vitamina B12 u organizmu koji je ključni vitamin za zdravlje mozga. Također, u pitanju može biti depresija, problemi sa štitnjačom ili naprosto ne unosite dovoljno tekućine u organizam.

Alzheimerova bolest

Kada trebate posjetiti liječnika?

Ukoliko ste se prepoznali u bilo kojem od upozoravajućih primjera i to utječe na vaš svakodnevni život, svakako posjetite liječnika. Isto biste trebali napraviti ukoliko na tome inzistira vama bliska osoba, a vi ne znate zašto. Problemi s pamćenjem koji nas ne trebaju zabrinuti kratko traju, ali vas ne ometaju u obavljanju svakodnevnih obaveza.

Kako spriječiti gubitak pamćenja?

Bavite se aktivnostima koje vam čine dobro: družite se, vježbajte, zdravo se hranite, spavajte dovoljno i nemojte pušiti.

Razmišljajte o mozgu kao o mišiću – koliko ga trenirate toliko će snažan biti. Zabavite se aktivnostima kao što su križaljke ili Sudoku, čitajte knjige ili časopise koji vas tjeraju na razmišljanje. Učite novi jezik ili čak pokušajte naučiti svirati neku instrument. Prihvatite se aktivnosti koje zahtijevaju planiranje, poput šivanja, štrikanja ili vrtlarenja.

Aktivirajte mozak – Brain fitness!

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo