Zdravlje

Zdravlje

Oprez! Nagle promjene temperature i tlaka najčešći su uzrok infarkta, evo što savjetuju liječnici

Shutterstock

Prekomjerno znojenje može dovesti do dehidracije, a posljedica može biti tromboza, inzult mozga i infarkt srca, a najugroženija skupina su ljudi 40+ s povišenim krvnim tlakom, aritmijom i fibrilacijom atrija. Osim redovitog mjerenja krvnog tlaka kućnim tlakomjerom, evo što sve možete učiniti za svoje zdravlje.

Kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok smrtnosti u Hrvatskoj i Europi, a prema Državnom zavodu za statistiku od njih umre 48,1 posto ljudi. Ono što zabrinjava je što su nagli nadolazeći temperaturni skokovi, promjene vremena, tlaka zraka, velike vrućine i hladnoće, razdoblja koja su najrizičnija za srčane bolesnike.

Je li srčani udar ili zastoj srca? Znate li prepoznati razliku?

Ekstremna toplina otežava rad srca i može utjecati na povećanje rizika od srčanog udara. Trend porasta temperature u ljetnim mjesecima unazad nekoliko godina može predstavljati problem kod stanja kao što su fibrilacija atrija, srčane aritmije, ali i općenito kod drugih bolesti srca, objašnjava prof. dr. sc. Hrvoje Pintarić, specijalist hitne i interne medicine, subspecijalist kardiolog.

U 7 koraka prevenirajte srčani udar!

Zašto je ljetna vrućina čimbenik rizika?

Uslijed vrućine dolazi do širenja krvnih žila što pomaže otpuštanju topline iz tijela, ali dovodi i do pada krvnog tlaka. U slučaju da izostane adekvatna rehidracija može doći do nastanka nesvjestice.

Ukoliko je visoka temperatura udružena sa visokom razinom vlage u zraku, znoj se neće isparavati što smanjuje mogućnost prirodne regulacije temperature tijela. Znojenjem gubimo tekućinu i elektrolite što može kod pojačanog znojenja uz neadekvatnu nadoknadu dovesti do dehidracije uz smanjenje cirkulatornog volumena i povećanog viskoziteta krvi, što može izazvati trombozu, inzult mozga ili infarkt srca.

Držite se savjeta liječnika

Opće smjernice uključuju rashlađivanje tijela i unos dovoljne količine tekućine. Ne treba čekati da se pojavi osjećaj žeđi već treba rehidrirati tijelo s običnom vodom prema uputama liječnika koji će odrediti dopušteni dnevni unos. Važno je izbjegavati sokove ili napitke s kofeinom. Također, tekućina ne bi trebala biti jako hladna. Preporučuje se jesti manje i češće obroke kao i tuširanje prema potrebi mlakom vodom.

Ovih 10 tihih znakova da imate bolesno srce nikako ne smijete zanemariti

Izbjegavanje boravka na suncu u periodu od 10-17 h je već dobro poznato pravilo zaštite od vrućine. Visoka temperatura u kombinaciji sa dehidracijom može dovesti do razvoja komplikacija ili do naglog pogoršanja postojećih zdravstvenih tegoba. Izbjegavanje većih tjelesnih napora i poštivanje potreba tijela za odmorom kada je vani vruće također je važna mjera.

Uskoro kreće sezona klima-uređaja pa nije naodmet znati: razlika između temperatura prostorije i vanjskog zraka ne smije veća od 7 stupnjeva, a kod planiranog izlaska na vanjsku temperaturu potrebno je postupno prilagođavanje.

Mjerite tlak redovito!

Redovito mjerenje krvnog tlaka jednostavna je i efikasna metoda važna za rano detektiranje hipertenzije i sprečavanje nastanka komplikacija. Važno je voditi dnevnik samokontrole krvnog tlaka kako bi liječnik mogao procijeniti stanje i učinak propisane terapije.

Mjerite tlak kod kuće? Evo gdje biste mogli pogriješiti

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstok

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo