Zdravlje

Zdravlje

Osobe s intelektualnim smetnjama imaju iznimne talente – kako ih razvijati?

Znate li da osobe s intelektualnim i pridruženim smetnjama posjeduju iznimne talente?Jedan od talenata je i likovno stvaralaštvo.

To najbolje znaju djelatnici Centra za rehabilitaciju Zagreb, ustanove Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koja skrbi o djeci, mladima i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama. U sjedištu Centra pružaju se usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama kroz različite programe.  

Kreativna terapija: lijek za usamljenost i patnju

Programom radnih aktivnosti, psihosocijalne rehabilitacije i pridruženih terapija (likovna terapija, kinezioterapija i glazboterapija) obuhvaćeno je preko 150 korisnika. Cilj rada svih djelatnika Centra je uključiti osobe s intelektualnim poteškoćama u aktivnosti zajednice kao punopravnih članova društva, objašnjava ravnateljica centra, Ružica Stipčić, dipl. def.

U sjedištu Centra koji se nalazi na lokaciji Orlovac 2, u četvrtak, 21. rujna 2017. godine, od 10 do 18 sati održat će se vrtna prodaja slika kojom se želi dugoročno realizirati ideju galerijskog prostora, istaknula je voditeljica lokacije Orlovac 2 Dijana Čurila, prof. def.

Kad čitanje i pisanje zapinju…

Kako ulagati u talente osoba s intelektualnim poteškoćama? 

Suradnjom sa svim relevantnim ustanovama za promicanje likovnog stvaralaštva (umjetnički fakulteti, dizajnerska društva, razne udruge socijalnih djelatnosti i sl.)te uvažavanje potreba, želja, mogućnosti, interesa, talenata korisnika na principima osobno
usmjerenog pristupa omogućava se ravnopravno sudjelovanje na svim kulturnim manifestacijama (izložbe, likovne kolonije).

Senzibilizacija javnosti da podrži talentirane pojedince koji imaju intelektualne teškoće nije privilegija samo razvijenih i bogatih zemalja. Kod nas postoji motivacija i dobra volja da kroz art terapiju i promoviranje likovne umjetnosti osoba sa intelektualnim teškoćama potaknemo javnost na suradnju i zajednički angažman. Prihvaćanje raznolikosti i poštivanje pojedinca jedan je od imperativa našeg društva istaknula je Blanka Stančić Puhak, mag.umj.,likovni terapeut.

Koji je stil učenja vašeg djeteta?

Dubravka Šimunović

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo