Zdravlje

Zdravlje

Osobe s masnom jetrom sklonije moždanom udaru

Ovo je istraživanje prvo kojim je ustanovljena povezanost između masne jetre koja nije uzrokovana alkoholom i moždanog udara.

Istraživači Bolnice St. Michael`s i Centra za zdravstvene usluge u Londonu su ustanovili visoku razinu enzima koji se smatraju markerima za bolesnu jetru kod osoba koje su doživjele moždani udar.

Analizirali su zdravstvene podatke više od stotine osoba koje su doživjele moždani udar i usporedili ih s 200 ispitanika za koje se sumnjalo kako su doživjele moždani udar, ali magnetnom rezonancom je on isključen.

“Rizik od moždanog udara u odnosu na masnu jetru nikada nije bio proučen. Naša studija je pokazala jaku vezu između ove dvije pojave i mogućnost kako bi se u budućnosti mogli koristiti testovi enzima jetre za predviđanje rizika od moždanog udara. Pomogli bi nam bolje skrbiti za rizične pacijente”, objasnio je dr. Joel Ray, jedan od voditelja istraživanja.

Masna jetra koja nije uzrokovana konzumacijom alkohola česta je tegoba koja obično nema simptome i ne uzrokuje komplikacije. Faktori rizika uključuju pretilost, povišenu razinu kolesterola i dijabetes.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo