Zdravlje

Zdravlje

Osteoartritis – procjenjuje se da će do 2030. postati najveći uzročnik invaliditeta

Stručnjaci se slažu da nove terapijske metode postoje, osobito u farmakološkom liječenju, no ne primjenjuju se u dovoljnoj mjeri.

Prema procjenama stručnjaka osteoartritis će do 2030. godine postati najveći uzročnik invaliditeta opće populacije.

Osteoartritis je kronična, upalna, degenerativna bolest kod koje postepeno dolazi do propadanja zglobne hrskavice, a posljedično tome i cijelog zgloba uz pojačanej bolove. Zbog velikog broja oboljelih bolest danas predstavlja ozbiljan javnozdrastveni problem.

Rizični faktori

Glavni rizični faktor  su starija životna dob, povećana tjelesna težina, preopterećenje zglobova, ozljede hrskavice, meniskusa i ligamenata, prijelomi kostiju. Prvi simptomi su pojava bolova, otekline i ukočenosti zglobova, a javljaju se polako, podmuklo, obično nakon većeg opterećenja.

Ugradnja implantata – stomatolog objašnjava kako izgleda protokol

Kako liječnje ove bolesti zahtijeva multidisciplinaran pristup liječnju, u Zagrebu je održan poslijediplomski tečaj trajne edukacije 1. kategorije za liječnike’ ‘Novosti u liječenju osteoartritisa koljena” na kojem su sudjelovali stručnjaci iz cijele Hrvatske.

Ulaganje u istraživanje novih načina liječenja 

Interes za osteoartritis iz godine u godinu raste budući da se kontinuirano traga za novim i inovativnim mogućnosti liječenja. Stručnjaci se slažu da nove terapijske metode postoje, osobito u farmakološkom liječenju, no ne primjenjuju se u dovoljnoj mjeri. Trenutno dostupno liječenje osteoartritisa je uglavnom usmjereno na uklanjanje simptoma, stoga su znanstvena istraživanja usmjerena na razumijevanje složenih mehanizama bolesti kako bi se iznašao način da se ona spriječi, uspori ili zaustavi.

Rezultat su inovativni lijekovi poput kristaliziranog glukozaminsulfata koji primarno djeluje simptomatski, a prema rezultatima studija potencijalno sprječava progresiju bolesti. Ova terapijska metoda dostupna je i pacijentima u Hrvatskoj, no još je uvijek relativno nepoznata i nedovoljno zastupljena u liječenju.

Inovativni lijekovi

Primarius doc.dr.sc Dubravka Bobek, pročelnica Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu s reumatologijom u KB Dubrava, svoje je predavanje posvetila upravo temi ‘Novosti u farmakološkom liječenju osteoartritisa’. Iznijela je nove smjernice za liječenje osteoartritisa (ESCEO) koje preporučaju upravo primjenu inovativnih simptomatskih sporo djelujućih lijekova.

Kako se pripremiti za hladnoću ako imate slabu cirkulaciju?

„Novi lijek iz ove skupine, koji je dostupan hrvatskim pacijentima jest kristalizirani glukozaminsulfat, koji učinkovitije smanjuje bol, zakočenost i druge simptome osteoartritisa od ostalih oblika glukozamina jer mu posebna formulacija omogućuje bolje prodiranje u sam zglob. Naime, mehanizam na kojem se temelji učinak ovoga lijeka je poboljšanje metabolizma hrskavice, poticanje sinteze proteoglikana te protuupalni učinak. Rezultati kliničkih studija pokazuju usporeno sužavanje zglobnog prostora u odnosu na kontrolnu skupinu zbog čega ovaj lijek, osim što smanjuje bol, potencijalno usporava i progresiju bolesti“, kazala je doc. dr. Bobek.

Osim novosti u farmakoterapiji stručnjaci su govorili i o novostima u ultrazvučnoj dijagnostici, fizikalnoj terapiji, primjeni ortopedskih pomagala i važnosti ispravne prehrane, a posebno predavanje posvećeno je i regenerativnoj medicini, a sve u svrhu odgađanja potrebe za totalnom endoprotezom koljena.

Ana Abrahamsberg/Večernji list

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo